İzmir Dünya Tasarım Başkenti Adayları Arasına Girdi

İzmir’i bir tasarım kentine dönüştürmek hedefiyle yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında “Dünya Tasarım Başkenti” olmaya aday 5 kentten biri oldu.

İzmir’de tasarım alanında çalışan kişi ve kuruşların katılımıyla “Esenlik ve refah için tasarım” temasıyla hazırlanan başvuru dosyası, Dünya Tasarım Örgütü’nün Kanada’daki merkezine ulaştı. 2020 yılında “Dünya Tasarım Başkenti” ünvanına sahip olacak kent Eylül ayında açıklanacak.

2020 yılında “Dünya Tasarım Başkenti” olmak İzmir’i bir tasarım kenti haline getirmek için bir dizi proje ve yatırımı bir arada yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hedefleri arasında.

Belediyenin hedefi şöyle anlatılıyor:

Sloganımız “esenlik ve refah”

“Esenlik ve Refah İçin Tasarım” temasıyla hazırlanan başvuru dosyasında, İzmir’in tasarım zenginliği ve alt yapısı ortaya kondu. Kentin tarihi, kültürel değerleri, ulaşım alt yapısı, geleneksel etkinlikleri, düzenlenen festivaller, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce kentte tarihin ve kültür sanatın ayağa kalkması için yapılan çalışmalar, tasarım kenti olma yolunda ilerleyen İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve devam eden projelerin yer aldığı başvuru dosyası 352 sayfadan oluştu. İzmir’deki tüm üniversitelerden, teknoparklardan, tasarım merkezlerinden, meslek odalarının İzmir şubelerinden ve yurtdışındaki bazı tasarım merkezleri ve üniversitelerden destek mektuplarını da içeren başvuru dosyasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin adaylık ile ilgili almış olduğu meclis kararı da yer aldı.

Küresel imaj yaratılacak

Dünya Tasarım Örgütü, 2020 yılının “Dünya Tasarım Başkenti”ni Eylül ayında ilan edecek. Onun öncesinde ilk üçe kalan aday kentler Haziran ayında açıklanacak. “Dünya Tasarım Başkenti” seçilecek kentte, WDO’nun bir yıl boyunca hazırladığı tasarım odaklı etkinlikler ile şehrin tasarım becerileri ve tasarım endüstrileri vitrine çıkarılacak.
“Dünya Tasarım Başkenti” olarak belirlenen şehirler, küresel anlamda mutlaka görülmesi gereken “turistik kent” imajını da elde ediyor. Bu unvana sahip olmak, kentsel gelişimin iyileştirilmesine, tasarım liderlerinin ve araştırmacıların bulunduğu iletişim ağına o kentin de dahil edilmesini sağlarken, aynı zamanda kentte tasarım, yaratıcılık ve yenilikçilik merkezi olduğunu gösteren küresel bir imaj yaratılmasına katkı sağlıyor.

Neler yapılacak?

İzmir’in Dünya Tasarım Başkenti olması halinde, kentte bir yıl boyunca tasarımın öne çıktığı etkinlikler yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tasarım odaklı yatırımları bir yandan devam ederken, Dünya Tasarım Örgütü ile birlikte sokak festivalleri, dünya tasarım galası, dünya tasarım şehir politikaları konferansı, dünya tasarım haftası forumu ve dünya tasarım şehirleri toplantısı gibi uluslararası etkinlikler yapılacak.

5 aday kent yarışacak

“Daha İyi Bir Dünya İçin Tasarım” sloganıyla 1957 yılında kurulan ve 50’den fazla ülkede tasarımcı üyesi bulunan WDO, aday olan kentler arasında seçim yaparken, kentin var olan ve şimdiye kadar gerçekleştirdiği tasarım değerlerine, tasarımı kullanarak kendini yenileme planlarına, tasarımın kent planlamasında kullanılırken vatandaşların kazanımlarına ve bir yıllık tasarım etkinlikleri programını gerçekleştirebilecek organizasyon yapısına bakıyor. Kendi iyi deneyimlerini ve stratejilerini dünya ile paylaşan ve ondan öğrenmeye kendini adayan bir şehir olarak tanımlanan “Dünya Tasarım Başkenti” unvanı 2008 yılında Torino (İtalya), 2010 yılında Seul (Güney Kore), 2012 yılında Helsinki (Finlandiya), 2014 yılında Cape Town (Güney Afrika), 2016 yılında Taipei (Tayvan), 2018 yılında da Mexico City’ye (Meksika) verildi. Türkiye’den İstanbul, 2014 ve 2018 yıllarında olmak üzere iki kez Dünya Tasarım Başkenti adayı olmuştu.

Dünya Tasarım Örgütü’nün resmi sitesinde, 2020 aday kentlerine ilişkin olarak “Avrupa, Asya ve Okyanusya’dan olmak üzere 3 kıtadan 5 aday şehir” açıklamasıyla yetinildi; hangi kentlerin aday olduğu belirtilmedi. “Dünya Tasarım Başkenti” olabilmek için İzmir dışında adaylığı kabul edilen bir diğer kentin ise Fransa’nın Lille şehri olduğu öğrenildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın