İzmir Ansiklopedisi Görücüye Çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından hazırlanan ‘İzmir Ansiklopedisi’ kültür ve sanat çevrelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen bir etkinlikle tanıtıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından hazırlanan ‘İzmir Ansiklopedisi’ kültür ve sanat çevrelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen bir etkinlikle tanıtıldı. Kültürpark Pakistan Pavyonu’nda düzenlenen tanıtıma, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da katıldı.

İzmir Kent Ansiklopedisi’nin Türkiye’de bir ilk olduğuna değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ansiklopedinin kentin bilinirliği ve geçmişin geleceğe aktarılması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Başkan, “Benzer kaynaklar var ama bu kapsamda ve sonuçlandırılmış başka bir kent ansiklopedisi çalışması yok. Sınırlı sayıda basılan İzmir Kent Ansiklopedisi’ne internet ortamından erişmek mümkün” dedi. Başkan Kocaoğlu, toplam 10 ciltten oluşan ansiklopedinin “Mahalli İdare Yer Adları” ve “Tarih” başlıklı ciltlerinin tamamlandığının, diğer 8 cildin ise 29 Ekim 2013 Cumhuriyet’in 90.yılı kutlamaları kapsamında okuyucularla buluşturulacağını müjdeledi.

Demokrasinin anahtarı İzmir’de

Yerel yönetimlerin klasik görevlerinin yanısıra kentin her boyutta kalkınması için bir çok çalışma yapması ve kentin altyapı eksiklerini tamamlamak zorunda olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, kalkınmanın hiçbir zaman sadece gelir boyutlu olmadığını ifade etti. Kalkınmanın sürdürülebilir, geliştirilebilir ve gelecek kuşaklara devredilebilir bir kalkınma olması gerektiğine işaret eden Başkan, “Çok kültürlü, her türlü özgürlüğünü başkasına zarar vermeden asırlardır barış içinde yaşadığı bu kentin, ülkede de demokrasinin ve gelişmesin anahtarı olacağına inanıyoruz. Bu inançla kültür ve sanat insanlarıyla birlikte yolumuza devem ediyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İnkılapları Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Kemal Arı, İzmir’de yaşayan bir akademisyen olarak kentin tarihsel ve kültürel birikimini en geniş kapsamda ortaya koyan böyle bir çalışma yapıldığı için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Araştırmacı yazar İlhan Pınar ise İzmir’in her anlamıyla yaşanası bir kent olduğunu, bu büyük projenin gerçekleşmesinde koyduğu iradeden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.

6 bin sayfalık dev eser

İzmir’e ilişkin bugüne adar yapılmış en kapsamlı araştırmaların bir sonucu olan İzmir Ansiklopedisi, 10 bölümden oluşuyor. 200 araştırmacı ve yazarın 2 yıldır üzerinde çalıştığı dev eser toplam 6 bin sayfadan oluşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın