İzlanda’da Dünyanın En Büyük Karbon Yakalama Tesisi İnşa Edildi

Dünyanın en büyük iklim pozitif doğrudan hava yakalama ve depolama tesisi İzlanda'da faaliyete geçti. “Orca” adlı tesis, Zürih merkezli karbon yakalama şirketi Climeworks tarafından hayata geçirildi.

Sistem, karbondioksiti havadan güvenli bir şekilde uzaklaştırarak suyla karıştırıyor ve ardından doğal bir mineralizasyon işlemiyle taşta hapsolduğu yerin derinliklerine pompalıyor. Yeni açılan tesis her yıl 4000 ton karbondioksit tutma kapasitesine sahip.

Reykjavik şehrinin doğusundaki kırsal bir alanda ve Hellisheiði Jeotermal Santrali’nin bitişiğinde yer alan tesis, beton temeller üzerinde yığılmış toplayıcı ünitelerden oluşuyor. Tesis, minimum fiziksel ayak izi ile, dünyanın her yerinde kolayca inşa edilebilecek şekilde tasarlanmış. İnşaat süreci 15 ayda tamamlanan tesis, yanındaki santralden sağlanan yenilenebilir enerjiyle çalışıyor.

Climeworks’ün eş yöneticisi ve kurucu ortağı Jan Wurzbacher, elde ettikleri bu başarının ardından kapasitelerini hızlıca artırmaya hazır olduklarını dile getirdi:

“Küresel net sıfır emisyona ulaşmak hala uzun bir yolumuz var, ancak Orca projesi ile Climeworks’ün bu hedefe doğru önemli bir adım attığına inanıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın