İZKA’nın Yarışma Dışı Bırakılan 1. Ödül Sahibinden Açıklama

Ramazan Avcı, İZKA Yarışması'nda iptal edilen 1.'lik ödülü ile ilgili bir açıklama yaptı.

“İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması’na 13651 rumuz ile katıldığımız, Emre Şavural (Ekip Başı), Fatih Yavuz, Seden Cinasal, Ramazan Avcı, Betül Dönmez ve Yücel Sala’dan oluşan ekibimizin jüri tutanağında belirtildiği üzere ödülü iptal edilmiştir.

Bu soruna sebep olan konu ise sonradan öğrendiğimiz kadarıyla TH&İDİL Mimarlık Ankara bürosundan Hasan Özbay ile ekibimizden Seden Cinasal, Ramazan Avcı ortaklığında yapılan MEB Kepez Kampusu Ön Projelerinin Hazırlanması İşinin şirketler arası “iş ortaklığı” sözleşmesinin henüz bitmemiş olmasındandır. Yaklaşık 13 ay önce başlayan iş ortaklığı sonrasında 6 aylık projelendirme etabı tamamlanmış, iş teslim yazısıyla beraber idareye verilmiş, tüm faturası kesilmiş, ödemeler alınmıştır. Bu süreç sonrasında da yaklaşık 3 ay önce yeni durumlar söz konusu olmuş idare tarafından bazı değişiklikler talep edilmiştir, o dönemde bu iş özelinde beraber çalıştığımız Hasan Özbay’a çeşitli sebeplerden dolayı işin bundan sonraki kısmına çok vakit ayıramayacağımızı iletmiş, işi kendilerine devretmiştik. Sonrasından bugüne değin işin akıbetiyle ilgili bilgi almamış, talep etmemiştik.

Yarışma sonuçları açıklanıp bu durum ortaya çıkana kadar o iş özelindeki idari kabulün yapılıp yapılmadığını, ortaklık sözleşmesinin devam edip etmediğini -belki de böyle bir iş modelinde ilk defa yer almamız nedeniyle- büyük bir ihmal sonucu hiç sormamış, iş ortaklığı sözleşmesinin bittiğini teyit etmemiştik.

Bizim de üçüncü ağızdan duyduğumuz kadarıyla jüri çalışmalarının bitirilip, kimlik zarflarının açılması aşamasında TH&İDİL Mimarlık İzmir bürosunun başında yer alan Sn. Tamer Başbuğ haklı olarak duruma müdahale etmiş iş ortaklığı sözleşmesinin durumunu sorgulatıp, sona erdirilmediği bilgisini TH&İDİL Ankara bürosu muhasebesinden aldıktan sonra projenin ödülü iptal edilmiştir.

Yarışmaya girme niyetimizi daha önceden TH İDİL Ankara bürosu idari işlerine iletmemiz durumunda; “iş ortaklığı sözleşmesinin” sonlandırılmasını hızlandırabilir ve yarışmaya girebilir duruma gelebilir ya da elbette durumu öğrendiğimizde yarışmaya girme kararımızdan vazgeçebilirdik. Fakat yukarıda söz ettiğim ihmalimiz sonucu tüm bunları yapmamış; iş sözleşmesi konusu atlayarak bu duruma istemeden de sebep olduğumuzu öğrenmiş bulunmaktayız.

Söz konusu ihlalin farkındalığıyla yarışmaya katılmadığımızı ise yakın arkadaşlarımız teyit edeceklerdir.

En başta böylesi bir duruma sürüklediğimiz ekip arkadaşlarımdan, sayın jüri üyelerinden, idareden, yarışmaya katılım gösteren ekiplerden, mimarlık ortamında bu konuda çaba sarf eden tüm aktörlerden kendim ve Seden adına özür dilerim.”

Jüri toplantı tutanağında iptal kararı şu şekilde verilmiştir;

Etiketler

6 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Kararın nesi iyi Onat!

  • burak-altinisik1 says:

    bu ortaklık konularındaki karar inisiyatiflerinin belirli zamanlarda öne sürülüp başka zamanlarda geriye itilmesi çifte standart değilse nedir? etik kelimesi konuşurken ağız ve kulak dolduruyor belki ama iş pratik içinde performanslara gelince oldukça uzak mesafeler çıkıyor söylenenler ve yapılanlar arasında, nedense.

  • murat-ercelebi says:

    sırf bu prosedürler, yönetmelikler ve şartnameler yüzünden pek çok mimarımız mimarlık yarışmalarına katılıp katılmamakta sıkıntı çekiyor..Bence tasarım , organizayson şeması , uygulama kolaylığı daha öncelikli konular arasında olmalı bir mimari proje fikir yarışmasında..

  • onat-oktem says:

    Meb Kepez kampüsü ve yarışma sürecini yakından bilen biri olarak çok büyük bir talihsizlik olduğunu söyleyebilirim. Çok iyi bir proje bilinmez ve bitmek bilmeyen bir sürecin mağduru oldu ne yazık ki. Ödül konusunda tahminlerim doğru çıktı fakat hiçbirimiz önden böyle birşeyi öngöremedik. Sonradan böyle bir ithamla karşılaşılmaktansa üzücü de olsa bu kararın sizin için iyi olduğunu düşünüyor, seden,fatih,ramazan, emre ve tüm ekibi projeleri için tekrar tebrik ediyorum.

  • onat-oktem says:

    Bu tip süreçler daha sonradan kişileri yıpratıyor. Emin ol süreci bilmeseydi ve Ramazan ı tanımasaydı en büyük eleştiriyi Kutlu yapacaktı. Kararın iyiliğinden ziyade bu konudaki hassasiyetini çok iyi bildiğim sevgili arkadaşım Ramazan için iyi olduğunu düşünüyorum.

    Bunun yanısıra bu tip konularda esneklik olmaz. Kimse bu ekiplerin ortaklık ilişkisini detaylı bilemez ve bilmek zorunda değil. İlerde kötü niyetli kişiler için bir emsal teşkil edebilir. Kararın nesi kötü belki onu da sen açıklığa kavuşturursun Ömer.

    Çok üzüldüğüm bir konuda duygusal davranmanın da bu ortama katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Bu konuda Ramazan da beni arayıp aynı şeyleri iletti.

Bir yanıt yazın