İTÜ ve Lübeck Uygulamalı Üniversitesi’nden oluşan ekip Team Deeply High Solar Decathlon Avrupa’da Yarışıyor

Türkiye’den Düzce Cam ve Ray Sigorta ana sponsorluğunda, Smart Güneş Sistemleri, İzmir Karşıyaka Belediyesi, Fibrobeton, Birleşim Mühendislik ve İTÜ Makina Fakültesi Mezunları’nın desteği ile yarışan “Deeply High” takımı, toplumsal ve ekolojik çıkarlara yönelik projeler geliştirmek üzere 2019 yılında kuruldu. Takım, Solar Decathlon Afrika yarışmasında tanışan ve bir araya gelen İTÜ’lü ve THL’li akademisyen ve öğrencilerden oluşuyor. Akım Mühendislik, Algo Logic, Çatı Çiftliği, ENGY ve EG Mimarlık’ın proje ortaklığını yaptığı çok uluslu ve çoklu disiplinli ekip, 19 Mayıs’ta Almanya’nın Wuppertal kentinde başlayan Solar Decathlon Avrupa Yarışması için bir araya geldi.

 

Solar Decathlon Europe (SDE) Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı tarafından 2002 yılından beri dünyanın farklı noktalarında gerçekleşen, binlerce öğrenciye temiz enerji iş gücüne katılma konusunda ilham veren üniversitelerarası bir yarışma. Yarışma, üniversite seviyesindeki öğrencilerin kaynakları bilinçli kullanan ve enerji tasarrufu sağlayan mimari ve mühendislik projeleri geliştirmesini amaçlıyor.

Deeply High, geçmişin bilgeliği ve günümüzün teknolojisini bir araya getirerek, daha sürdürülebilir ve verimli yaşam alanlarının oluşturulduğu bir gelecek hayali kurmakta ve kentlerin daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına yönelik değişimine katkı sağlayabilme hedefine yönelik çalışmalarına, Ocak 2021 tarihinden itibaren devam ediyor.

Deeply High Takımı, Solar Decathlon Avrupa yarışmasında, eskiyen ve kullanılamaz hale gelen mevcut yapı stoğuna dikey doğrultuda entegre edilmek üzere geliştirdikleri doğa dostu yapı sistemini gösteren bir birim olan ev tanıtım ünitesini (House Demonstration Unit) inşa edecekler. Projenin uygulama alanı olarak, Schleswig- Holstein eyaletinde bulunana Kiel şehrini seçen ekip, proje alanı hakkında şu görüşü sunuyor;

“Kiel, yüksek nüfus yoğunluğuna ve kozmopolit bir yapıya sahip olduğu için burada yapacağımız projelerin birçok farklı şehirde de uygulanabilir olacağı düşünülerek seçilmiştir. Dolayısıyla Deeply High Takımı sadece bir bina için değil daha geniş bir bağlamda uygulanabilirliği olan çevresel ve sosyal olarak sürdürülebilir bir yapı tasarlamakta ve geliştirmektedir.”

Deeply High’ın geliştirdikleri proje önerisini belirleyen temel fikir; mevcut yapı stoğunun dikeyde büyüme sağlanarak yenilenmesi, sürdürülebilir olmayan geleneksel fosil kaynaklı enerjilerin yerinin yenilenebilir kaynaklarla değiştirilmesi ve kullanıcıların kullanım alışkanlıklarını değiştirmelerini destekleyen yöntemlerle enerji ihtiyacı ve kullanımını en aza indiriyor. Ek olarak, konsept projede ekibin benimsediği prensiplerden biri bütünleşik bir altyapı sistemi kurgusu ile iklim dostu kentsel gezinim/hareketlilik yöntemlerini destekleyen tasarımla, karbon ayak izini azaltmak, yaya hareketliliğini teşvik etmek ve arttırıyor. Bir diğer prensip ise, kent bahçeciliği gibi permakültür uygulamalarıyla yalnızca şehir sıcaklıklarını -kentsel ısı ada etkisini- düşürmek ve biyolojik çeşitliliği artırmak değil aynı zamanda bölgesel gıda ve toplum bahçeciliğine yönelik farkındalığı da artırmak. Sosyal sürdürülebilirliğin desteklenmesi, toplumsal yaşam biçimlerinin ve ilişkilerinin bu bağlamda desteklenmesini de sağlayacak. Mekanik sistem olarak, enerji ve havalandırma gereksinimleri ise akıllı bir sistem tarafından yönetilen çeşitli aktif, pasif ve karma stratejilerle karşılanıyor. Sadece fotovoltaik/güneş paneli gibi standartlaşmış yenilenebilir enerji çözümlerini değil, mikro yosun teknolojisi gibi yenilenebilir enerji çözümlerini de öneriyor. Ekip tarafından geliştirilen mikro yosun mimarisi /Algaetecture/ bir mikroyosun teknolojisi olup günlük yaşam alışkanlıklarımızın doğurduğu sorunlardan birkaçı olan ve bu günlerde iklim değişim krizi olarak yaşadığımız çok katmanlı problemler için de açıklama ve çözüm sunuyor. Bu yenilikçi teknoloji ile sadece karbon ayak izinin değil, aynı zamanda su ayak izinin de azaltılması ve “hava kalitesinin artırılması” gibi ek çözümlerin de beraberinde getirilmesini sağlıyor. Böylece kent içerisinde tasarlanan bu model ile, ilk üründen son ürüne kadar sistemin tam bir döngüsel yaklaşım içerisinde olması mümkün kılınmış.

2 haftalık inşa sürecinin ardından 13 Haziran’da halka açılacak olan Solar Kampuste, Team Deeply High’ın ve geri kalan 16 takımın projelerini ziyaret edebilir, Team Deeply High tarafından organize edilen 10-26 Haziran arası sürecek, Hacer Bozkurt’a ait “Layers of Time”, 11-19 Haziran arası sürecek Algae ve Algaetecture workshoplarına; bu kapsamda hazırlanan “shake and shine”a katılabilirsiniz.

3 Temmuza kadar sürecek olan yarışmada, yarışmacı ekipler, mimari, mühendislik ve inşaat, ekonomik karşılanabilirlik ve uygulanabilirlik, iletişim, eğitim ve sosyal farkındalık, ev işlevselliği, kentsel hareketlilik, sürdürülebilirlik, konfor, enerji tasarrufu ve yenilikçi tasarım gibi 10 farklı kategoride değerlendirilecekler. Yerinde yapılan ölçümler ve jüri değerlendirmeleri sonucunda bu kategorilerde dereceye girenler ve toplam alınan puanlarla da yarışmanın kazananı belli olacak.

Web Sitesi: https://deeply-high.eu/
İnstagram: https://www.instagram.com/teamdeeplyhigh/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/team-deeply-high/

Etiketler

Bir yanıt yazın