İTÜ Uzaktan Algılama Uygulama Araştırma Merkezi (UHUZAM), Elazığ’daki Deprem Bölgesini Uydudan Tarıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Uzaktan Algılama Uygulama Araştırma Merkezi (UHUZAM), Elazığ’daki deprem bölgesini uydudan tarıyor.

İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi’nin haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Türkiye’nin ilk uydu yer istasyonu olan UHUZAM, Elazığ Sivrice’de meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen depremin yarattığı tahribatı uydudan görüntüledi.

Elazığ depremi sonrası Sürsürü ve Mustafa paşa mahallelerinde yıkılan binaların uzaydan görüntüsü.

Elazığ’ın Sivrice İlçesinde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremde bazı binalar yıkılırken bazılarının ise ağır hasar aldığı gözlemlendi. UHUZAM, depremin meydana getirdiği tahribatı uydudan görüntüleyerek ilgili birimlerle paylaştı. Elazığ’ın Sürsürü ve Mustafapaşa Mahalleleri’nde yıkılan binaların görüntüleri UHUZAM’ın sosyal medya hesabından da Türkçe ve İngilizce olarak paylaşıldı. İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri de bu görüntülerden yararlanıyor.

 

695 km’den afetzede çadırlarının görünümü.

Doğal Afetlerde Kritik Rolü Var

Merkezin sahip olduğu uydu yer istasyonu altyapısı ile 2002 yılından bugüne farklı uydulardan farklı mekansal çözünürlüklerdeki veriler doğrudan indiriliyor ve arşivleniyor. Böylelikle binaların, yolların, arazi örtüsünün veya şehir alanlarının farklı ölçeklerdeki haritalandırılması sağlanıyor.

İklim ve çevresel problemlerden kaynaklanan değişikliklerin tespiti ve takibi için de önemli rol oynayan merkez, 3 boyutlu yüzey modellemesi de yaparak orman yangını, deprem, heyelan gibi doğal afetlerin yarattığı tahribatı da gözler önüne seriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın