İtfaiye İstasyonu ve Oyun Alanı

Smiljan Radić, Chilean kent merkezi için itfaiye istasyonu ve oyun alanını bir arada tasarladı.

Mimarlar; Smiljan Radić, Eduardo Castillo ve Danilo Lazcano bir araya gelerek, Şili’nin San Pedro de La Paz kentindeki toplum merkezinde, parlak kırmızı itfaiye istasyonu, siyah yürüyüş yolu ve oyun alanları içeren projeyi ortaya koydular.

Radić, Castillo ve Lazcano, Boca Sur semtinin 15.050 metrekarelik masterplan yarışmasını kazanmıştı.

“Banliyöleri Seviyorum” başlıklı yarışmada, çok amaçlı salon, kütüphane ve oyun alanları gibi bir dizi sosyal alanın yanında bir itfaiye istasyonunun da masterplanda yer alması isteniyordu.

Mimarlar, bir tarafından tarım arazileriyle sınırlanmış olan düşük gelirli semtte, kamusallık fonksiyonuyla bu alanı bütünleştirmek istiyordu.

Boca Sur Civic District’in çevresini tanımlamak için iki adet ahşap dokulu beton kütle tasarlandı, araziyi oyun alanları ile çevreleyip merkezine spor sahası ve oturma alanları konumlandırıldı.

Mimarlar yaptıkları açıklamada, “Proje, bahçelerin ve 80 metre genişliğinde Pasifik Okyanusu boyunca uzanan bir kumulun arasında yer alan bu bölgeye girişin imgesini yansıtacak,” dedi.

Arazinin bir tarafı boyunca uzanan lineer blok, itfaiye arabalarıyla eşleşmesi için canlı bir kırmızıya boyanırken; salonu, kütüphaneyi ve dükkanları içeren yapı beyaz olup oyun alanının karşısındaki siyah duvarın arkasında yer alıyor.

Bir dijital saat ile çağdaş bir saat kulesi içeren yükseltilmiş siyah bir yürüme yolu itfaiye istasyonunun önünde duruyor. Yürüme yolu, oyun alanını genişçe çevrelemek için ince uzun bir S şeklini alıyor.

Yaya yolunun her iki ucunda konumlanan rampalar, caddeden veya oyun alanından ziyaretçilerini davet ediyor. Yürüme yolunun itfaiye istasyonunun girişi ile karşılaştığı yerde, rampa bir tarafa doğru uzanıyor ve bitişik başka bir yola erişim sağlıyor.

Arazinin son kenarı, sebze satıcıları için siyah betondan bir dizi pazar tezgâhı ile işaretlenmiş olup, tezgâhlar bu genel siyah konseptin içerisinde gizleniyor.

Boca Sur Civic District 2017’de açıldı.

Smiljan Radić ve Eduardo Castillo, ayrıca yakın zamanda Concepción kentindeki bir tiyatro tasarımı için iş birliği yaptılar. Bu bina, geceleri bir kağıt fenerin görüntüsünü veren yarı saydam bir cidara sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın