İtalya’nın “Çılgın Proje”si

Tamamlandığında 21. yüzyılın simgesel yapılarından birisi haline gelecek olan Messina Köprüsü'nün inşaatına 2004 yılında başlandı.

Sicilya ile İtalya’nın güney ucu olan Calabria bağlantısını kurmayı amaçlayan proje, tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprüsü ünvanını alacak. Messina Köprüsü, şu an bu ünvana sahip olan Japonya’daki Akaşi Kaikyo Asma Köprüsü’nden 1,5 kat daha uzun olacak.

Yapımı İtalyan inşaat firması Impregilo tarafından üstlenilen köprünün 2012 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor. Projenin tasarımı ise Danimarkalı Dissing+Weitling mimarlık ofisine ve yine Danimarkalı COWI mühendislik bürosuna ait.

Projeye göre köprü 3.300 metre uzunluğunda ve 180 metre genişliğinde olacak. Köprü üzerinde ise 6 tanesi motorlu taşıtlara, 2 tanesi raylı sisteme, 4 tanesi de acil yardım ve tedarik işlemlerinde kullanılmak üzere toplam 12 şerit olması öngörülüyor.

Maliyetinin 5 milyar ABD dolarını geçtiği tahmin edilen projenin tamamlanmasıyla, uzun yıllar İtalyan meclisince de tartışılan Sicilya – ana kara bağlantısının sağlanması, Sicilya Bölgesi’nin altyapısal anlamda gelişmesi ve köprünün açılmasıyla tahmini 500 kişinin sürekli iş imkânına kavuşması hedefleniyor.

7,1 şiddetli depreme dayanıklılığı ve 9 metre esnekliğiyle de dikkat çeken proje dünya çapında yapımı devam eden büyük projeler arasında.

Etiketler

Bir yanıt yazın