İtalya’da Deprem Sonrası Yeniden İnşa Çalışmalarının Başına Renzo Piano Geçti

İtalya'nın orta bölgesinde yaşanan 6.2’lik depremden sonra İtalya Başbakanı Matteo Renzi mimar Renzo Piano’dan yıkılan yerleşimlerin tekrar inşa edilmesine öncülük etmesini istedi.

Fotoğraf: Cristiano Chiodi/EPA

Pazartesi günü yaptıkları toplantının ardından konuşan Renzi en az 290 vatandaşın hayatını kaybetmesine ve 3.000 vatandaşın yerinden olmasına neden olan deprem felaketinin akabinde uygulanacak ulusal eylem planını açıkladı.

Plan vatandaşlar için yeni konutlar yapılmasını ve tarihi kasabaların depremin zararlarını giderecek şekilde tekrar inşa edilmesini kapsıyor.

The Guardian’a verdiği demeçte çabuk hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Renzo Piano, evlerin güvenlikli olabilmesi için depreme karşı önlemlerin ülkenin yasalarına dâhil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Eylem planının birçok aşaması olacak. Önümüzdeki ilk altı ayda şu an çadır kamplarında ve geçici sığınaklarda yaşayan vatandaşlar bungalov tipi ahşap kulübelere yerleştirilecekler. Bunu takiben de kasabaların tekrar inşası başlayacak.

Başbakan Renzi ise bir açıklamasında yeniden inşanın en bilgece ve hızlı şekilde koordine edilmesi gerektiğini söyleyerek ekledi:

Hızlı hareket etmek doğru; fakat daha da doğrusu yapılanın doğru yapılması ve her şeyden öte, depremden etkilenen insanları da dâhil ederek yapılması.

Renzo Piano’nun UNESCO ile felaket alanlarında yaptığı ıslah ve koruma çalışmalarında edindiği deneyimle hazırladığı kapsamlı plan, daha sıkı düzenlemeler öneriyor ve bölge mimarlığının kültür mirasının korunmasına özel dikkat gösteriyor.

Renzo Piano, kuzeyden güneye İtalya’nın omurgası olan tüm bir Apenin Dağları şeridinden, 50 yıla ve gelecek iki kuşağa yansıyacak bir operasyondan bahsettiklerini vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın