İsviçre’nin Engadin Vadisi’nde Çağdaş Sanat Müzesi: Muzeum Susch

Muzeum Susch, eski manastır ve eski bira fabrikası ile doğal kayaların arasına yerleşiyor. Bölgenin tarihi ve doğasıyla bütünleşen çağdaş sanat müzesi, yeni bir tür "laboratuvar" olarak tasarlandı.

Fotoğraflar: Studio Stefano Graziani, Muzeum Susch, Art Stations Foundation CH

İsviçre’nin Engadin Vadisi’nde çağdaş sanattaki deneysel yaklaşımlara ev sahipliği yapacak Muzeum Susch, ziyarete açıldı. Müze, 12. yüzyılda yapılan eski bir manastır ve 19. yüzyılda yapılan bira fabrikası ile aynı yerleşkede bulunuyor.Müze, İsviçre Alpleri’nde şehirden uzakta bir kasaba olan Susch’ta ve St. James hac yolu üzerinde yer alıyor. Yeni bir tür “laboratuvar” olarak tasarlanan müze, uzun süredir çağdaş sanata destek olan Polonyalı girişimci Grażyna Kulczyk tarafından kuruldu.

1157 yılında Flüelapass dağ geçidinin eteklerinde kurulan eski manastıra 19. yüzyılda bir bira fabrikası eklenmiş. Muzeum Susch, eski manastırdaki papaz evi, hacıların misafirhanesi ve ticari bir yapıdan geriye kalanlar arasında tasarlanıyor.

Mimarlar Chasper Schmidlin ve Lukas Voellmy, alandaki tarihi ve doğal mirasa saygılı bir yaklaşımla mevcut yapıları yenilenmesi ve genişletilmesiyle beraber mimari müdahalelerini minimal tarzda gerçekleştiriyorlar. Müzenin içinde ve dışında doğal kaya unsurları ortaya çıkarılıyor.

Sergi alanları, uluslararası çağdaş sanatçıların tasarladığı ve müze ile bağlantılı olan bir dizi kalıcı, mekana özel yerleştirmelerle tanımlanıyor. Her bir kalıcı sanat eseri, mekanın niteliğini geliştirmede ve sergi alanlarının kendine özgü düzenini şekillendirmede rol oynuyor. Kalıcı eserler, sergideki geçici eserler ile birlikte bir tür koreografi ortaya koyuyor. 11 kalıcı eser arasında sanatçılar Mirosław Bałka, Sara Sasüger, Adrián Villar Rojas ve Monika Sosnowska’nın heykelleri ve yerleştirmeleri yer alıyor.

Müzenin 1.500 m2′lik galeri alanında kalıcı sanat eserleri sergilenecek ve geçici sergiler düzenlenecek. Müzede, sanat ve bilimde toplumsal cinsiyet ile ilgili araştırmaları destekleyen yıllık bir sempozyum yapılması ve bir akademik enstitü kurulması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın