İsviçre’de Tamamen Şeffaf Bir Cerrahi Maske Geliştirildi

İsviçre'deki Empa ve L'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)'da çalışan bilim insanları, yakında endüstriyel ölçekte üretilebilecek, "HelloMasks" isminde tamamen şeffaf bir cerrahi maske geliştirdiler.

Empa ve EPFL EssentialTech Center’daki bir araştırma ekibi son iki yıldır tamamen şeffaf, cerrahi bir maske üzerinde çalışıyorlardı. Şimdi biyokütle tabanlı bir malzeme ile maske üretimlerini yapabilecek duruma geldiler ve maskeyi pazarlamak için HMCARE adlı bir girişim oluşturdular.

Girişim, 1 milyon CHF’lik bağışı tamamladıktan sonra, endüstriyel süreci geliştirmeye hazır olacak. 2021’in başlarında yapılabilecek piyasa lansmanı için de çalışmalar sürüyor.

Şeffaf “HelloMasks”ın, genellikle sağlık çalışanlarının giydiği üç katlı yeşil veya beyaz maskelerin yerini alması amaçlanıyor.

Empa ve EPFL’daki araştırmacılar, şeffaflık, direnç ve gözenekliliğin doğru kombinasyonunu bulmak için iki yıl çalıştılar. Sonunda, bu çalışma için özel olarak geliştirilmiş bir polimerden yapılmış bir zar buldular.

Yeni maskeler, mevcut cerrahi maskeler tek kullanımlık olacağından, araştırmacılar en başından beri geri dönüştürülebilir veya biyoçözünür bir malzeme bulmaya odaklanmışlar. HMCARE’nin CEO’su Thierry Pelet “Maskelerimiz bir biyokütle türevinden %99 oranında üretiliyor ve tamamen çevre dostu olana kadar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın