İsviçre’de Bir Şarap Deposunun Toplu Konuta Dönüşümü

İsviçre’de Bir Şarap Deposunun Toplu Konuta Dönüşümü

Esch Sintzel, İsviçre'nin Basel Lysbüchel bölgesi için hazırlanan geniş bir kentsel dönüşüm planının parçası olarak bir şarap deposunu konut binasına dönüştürdü.

Mimarlar, yıkmak ve yeniden inşa etmek yerine, mevcut binayı bir atık olarak değil, yeniden kullanımı amaçlanan mekansal bir kaynak olarak gören bir tasarım stratejisi belirlemişler.

Projenin ana özelliği taşıyıcı yapı, kabuk ve bölmeler arasındaki ilişki olmuş. Özellikle ters tepesi kesik piramidal başlıkları ile eski yapıdan kalan sütunlar mekanlara cesur bir kimlik kazandırıyor.

Sürekli balkonlarla bölünmüş cam cephe, yapının eski kabuğunun yerini almış.


Dairelerin yerleşim planları çeşitlendirilmiş ve ilginç bir iç içe geçmiş dubleks sistemine eklemlenmiş. Bu özgün plan, kolektif alanların eklenmesi ve koridorların iç yollar haline getirilme çabasıyla birleştirilmiş.

İnşa edilenlerin üzerine inşa etme ve mevcut yapıları kısmen iyileştirme kararı, enerjide %42’lik bir azalma sağlayarak inşaatın çevresel etkisinin azaltılmasına yardımcı oluyor.

Bir fotovoltaik sistem ve bir ısı pompası ile binanın toplam enerji tüketiminin üçte ikisinin kendi kendine üretebilmesi sağlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın