İsviçre Yapımı Mimarlık?

Algı ve Yanılgı Atölye Çalışmaları 11 - 15 Mart arasında yapıldı. Buna ek olarak 15 Mart Cuma akşamı Prof.Dr. Dieter Geissbühler'in "Made in Switzerland?" konuşması gerçekleşti.

Geissbühler’in konuşması MSGSÜ Video Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Eskiden “Tasarı Geometri” sınıfı olan bu salona girdiğimizde beyaz tahtadaki yazı ilgimi çekti. Şöyle yazıyordu:

“Yapılar da doğar, yaşar ve ölür. Önemli olan onları yeniden hayata kazandırmak ya da yerlerini doldurabilmektir. İstanbul’un bu durumda başarılı olup olmadığını merak ediyorum”.

Geissbühler, sunumunda bize hemen her yönüyle İsviçre mimarlığını tanıttı. Ünlü İsviçreli mimarlarda İsviçre’de tasarım yapan ünlü mimarlara kadar birçok örnek gösterdi. Bu yaparken de mimarların tarzlarına değindi ve kıyaslamalarda bulundu. Örneğin Herzog & de Meuron’un nasıl küresel mimari işlere el attıklarını anlatırken Peter Zumthor’un tek kişilik şovuna dikkat çekti.

İsviçre gerçekleri olarak zenginlik, sorumluluk ve olasılıkları sundu. 

Altyapı ve yapıların teknoloji öncülüğünde nasıl gelişebileceğini anlatıp köprüler, tüneller, viyadükler, vb mühendislik eserlerinden örnekler gösterdi.

İsviçre mimarlığının en önemli unsurlarından birinin yarışma kültürü olduğuna değinen Geissbühler, hemen her ofisin bir yıl içinde ortalama 8 yarışmaya katıldığını belirtti.

Geissbühler’e göre mimarlık inşaat kültürünün bir parçası çünkü mimar eğer birşeyin nasıl bir araya geldiği bilmez ise, o şeyi yaratamaz…

Alpler’in kendine özgü ilginç coğrafyasında gelişen ilginç tasarımlardan ve dağ barınaklarından örnekler verdi.

Son olarak öğrencilerin Monte Rosa’da tasarlayıp uyguladıkları bir barınağa ait çizim ve fotoğrafları gösterdi.

Ve kokteyle geçildi…

Etiketler

Bir yanıt yazın