İşte Galatasaray’ı yakan sebep

İtfaiye raporuna göre tarihi binanın alev alma nedeni buymuş.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy’deki 142 yıllık tarihi binasında çıkan yangınla ilgili hazırladığı raporu, savcılık ve rektörlüğe gönderdi. 2 sayfalık raporda yangının çıkışı, müdahale süreci ve sonrasında yapılan inceleme sonuçlarına yer verildi.

‘KOKU VAR KONTROL EDİN’
İtfaiye raporuna göre yangının ilk fark edilmesi şöyle oldu; Öğretim Üyesi Birol Caymaz, saat 19.15 sıralarında üniversiteden çıkış yaparken güvenlik görevlisine, “Binada kablo yanığına benzeyen bir koku var, bir kontrol edin” dedi. Bu uyarı üzerine güvenlik görevlisi, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinin bulunduğu kata çıktı ve buradaki bir odada iki masa ile dolabın üzerindeki kağıtların tutuştuğunu gördü. Alevlerin tavana doğru yükseldiğini gören güvenlik görevlisi, seyyar yangın söndürme cihazıyla yangına müdahale etti. Daha sonra diğer güvenlik görevlileri ve öğretim üyeleri de gelerek yangını söndürmeye çalıştı.

‘6 DAKİKADA MÜDAHALE’
Rapora göre tarihi binadaki yangın ihbarı İtfaiye Komuta Merkezi’ne saat 19.37’de ulaştı. Beşiktaş İtfaiyesi ekipleri saat 19.43’te olay yerine gelerek ilk müdahaleyi yaptı. Çatı katında yoğunlaşan dumanı fark eden itfaiyeciler çatı katına müdehale ederek yangını söndürmeye çalıştı.

‘4 AYRI NOKTA ALEVLENDİ’
İtfaiye uzmanları yangının ilk başlangıç yeri olarak çatı katındaki asansör kabininin çevresi olduğunu tespit etti. Yangının bu kabinin çevresinde başladığı belirtilen raporda, yangının “Korlaşma” aşamasına geldikten sonra sıçradığı odada, eş zamanlı olarak birbirinden farklı 4 ayrı noktada alevlere neden olduğu bildirildi. Uzmanlar, asansörün elektrik tertibatı ve makine dairesini incelendiklerinde ise elektrik panosuna gelen kablolarda aşırı ısınmaya bağlı erime ve kaynamalar olduğununu tespit ettiler.

‘AHŞAP MALZEMELER YANDI’
Raporun sonuç bölümünde ise elde edilen tüm bulguların ışığında yangının başlangıç yeri olarak asansör makine dairesi ve çevresi gösterildi. Rapora göre bu bölümde bulunan ve çatı arasından geçerek asansör elektrik panosuna ulaşan elektrik kabloları veya bağlantı noktalarında herhangi bir sebeple başlayan elektriksel ısınma, kablo yalıtımını tutuşturunca ahşap malzemeler de yandı.

‘Asansörler yangından önce kontrol edilmişti’
HABERTÜRK’e konuşan Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Ethem Tolga, “İtfaiyenin raporu teknik bir rapor. Yangının çıkış nedeni savcılık soruşturması tamamlandığında ortaya çıkacak. Rutin olay yeri raporu, görgü tanıklarının ifadesi var. Onların hepsi savcılıkta. Her şey hukuki süreçte tamamlanacak. Asansörlerin rutin bakımları her zaman var. En son Ocak ayında yapılmıştı. Zaten her ay yapılıyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın