İşte EXPO 2020 logosu

Renkli ışıklı güneşin içinde, kollarını açmış insan figürünün bulunduğu EXPO 2020 logosu İzmir'in ve Türkiye'nin pozitif gücü ile konukseverliğini sembolize ediyor.

İzmir’in EXPO 2020 adaylığında yaygın olarak kullanılacak olan logosu belirlendi. Renkli ışıkları olan güneşin içinde, kollarını açmış insan figürünün yer aldığı logo, Mövenpick Hotel’de düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

İzmir’in ve Türkiye’nin pozitif gücü ile konukseverliğini sembolize eden logo, kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından yaygın şekilde kullanılacak.

Logo tanıtım toplantısına İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO İzmir Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ile EXPO İzmir Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar da katıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnciraltı’nın EXPO alanı olarak düzenlenmesini öngören geçici yasayla ilgili talepleri de hükümete sunulmak üzere Vali Kıraç’a verdi.

TAKIM BELİRLENDİ’
İzmir Valisi Cahit Kıraç, EXPO için çalışacak takımın belirlendiğini belirterek, “EXPO’da rakiplere değil, kendimize bakıyoruz. Yarışın en tecrübeli takımıyız. Galip gelmek için sahaya çıkıyoruz” dedi. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaptıkları temaslarla Sağlık Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’ndan temsilcilerin de EXPO Yürütme Komitesi’nde yer alma talebini ilettiklerini dile getiren Kıraç, uluslararası organizasyonların da İzmir’de düzenlenmesini istediklerini söyledi. Kıraç, “193 ülkenin katılacağı ve Birleşmiş Milletlerin organize ettiği Somali toplantısına katılan delegeler İzmir’e de gelecek. Dünya Sağlık Örgütü’nün İzmir’e destek olması için Sağlık Bakanlığı destek verecek. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, azgelişmiş ülkelere yönelik yürüttüğü teknik ve ekonomik işbirliği çalışmalarında EXPO’ya da yer verecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun toplantısı İzmir’e getirmek için çalışacak.

Kalkınma Bakanlığı, AB Bakanlığı da EXPO’yu gündemlerine taşıyacaklar. Yine bu yıl bütün dünyada görev yapan büyükelçilerin konferansını İzmir’de gerçekleştireceğiz. Paris’te EXPO işini takiple bir meslek memuru görevlendirilecek. Yakında göreve başlayacak Dışişleri Bakanlığı’nın İzmir’e atadığı temsilci de EXPO için çalışacak” dedi.

Kıraç, EXPO 2015 sürecine verdikleri desteğe teşekkür etmek, EXPO 2020 sürecine katkı koymalarını sağlamak için EXPO Yönlendirme Kurulu ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edeceklerini açıkladı. EXPO alanı olarak İnciraltı’nın belirlendiğini ifade eden Kıraç, “Orada bir imar düzenlemesi ile ilgili özel bir yasanın çıkması ile ilgili Büyükşehir’in talebi var. Sayın Kocaoğlu ön hazırlık çalışmasını bana intikal ettirdi. O konuda biraz çalışacağız. Yasa ile ilgili hükümetimizin desteğini aldık” diye konuştu.

EXPO’nun bütçesinin 50 milyon lira olarak belirlendiğini hatırlatan Kıraç, kaynak sorunu olmadığını belirterek, “EXPO bütçesinde sorun olmayacak. Herkes bilsin. ‘İzmir 2020 EXPO’su ile ilgili kaynak sıkıntısından bu işi yapamıyor’ diye kimse demeyecek” dedi. Vali Kıraç, İstanbul ve Ankara’da EXPO ofisleri açılacağını söyledi. EXPO 2015 Genel Sekreteri olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in daha önce basında çıkan eleştirilerini de yanıtlayan Kıraç, deneyimini aktaracaklara açık çek verdiklerini belirterek, “Kimse bize danışılmadı diyemez. Gelsin çalışsın. Danışma kurulunda yer almasını biz istiyoruz” diye konuştu.

YATIRIM İZNİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir’in 2020 EXPO’su için stratejik plan hazırlaması gerektiğini vurguladı. Kocaoğlu, “Bu plan hazırlanırken, diğer kurumlarımızın çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi’ni stratejik planı, diğer yatırımların 2020 yolculuğunda çok büyük önemi olduğuna inanıyorum. 2020 yılında kenti nereye götürmemiz gerektiğini bugünden projelendirmeliyiz. Arzuladığımız noktaya getirirsek kenti, o zaman EXPO büyük katkıda bulunacaktır. 2013 sürecinde oylamaya giderken, projelerin belirli kısmını tamamlarsak, onları da BIE delegelerine gösterebilirsek, İzmir’in ne kadar mesafe aldığını göstermek gibi bir görevimiz olduğunu düşünüyorum. Başta bakan ve milletvekillerimizden Büyükşehir projelerinin bir an evvel yatırıma geçilmesi için izinlerin verilmesini diliyorum. Başaracağımıza inanıyorum. Her türlü deneyim ve tecrübemiz var. 2015’te kıl payı kaybettik ama 2020 hakkımız. Buna biz, Türkiye, İzmir herkes inanıyor” dedi. Kocaoğlu, Büyük Körfez Projesi hariç 2014 yılına kadar 3 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyledi.

BÜYÜYEN GENÇ GİBİ
EXPO Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ise EXPO ile İzmir’i dünya sahnesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. İzmir’i büyüme çağındaki bir gence benzeten Özgener, geleceği belirlemek için verecekleri sınavın önemli olduğunu kaydetti. Özgener, “Son derece özen ve dikkatle çalışmaya başladık, aynı yoğunlukla çalışmaya devam edeceğiz. Strateji oluşturuyoruz. Hedefe ulaşacağız. Logo son derece önemli, dünyaya Türkiye’nin ve kentimizin pozitif gücünü, konukseverliğini anlatıyor. EXPO dünyanın en önemli organizasyonlarından birisi. Bu, Türkiye’nin projesidir. Ülkemizin her türlü kuruluşundan logoyu kullanmaları için destek bekliyoruz” dedi.

EXPO için oy kullanacak ülkelerin delegelerini ikna etmek için çalışmalara başlayacaklarını vurgulayan Özgener, bu noktada hükümetin desteğinin önem taşıdığını söyledi. Özgener, “Dikkatli ve titiz çalışacağız. Ülkeleri bir takım gruplara ayırıp, bazı ülkeleri bazı kurumlara yükleyeceğiz. 3 Şubat’ta Uluslar arası Sergiler Bürosu’na nezaket ziyareti yapacağız” diye konuştu.

Mahmat Özgener, adaylık dosyasını hazırlayacaklarını, kurumsal kimlik ve aktif bir web sitesi için şartname hazırlayıp ihaleye çıkacaklarını söyledi. Özgener, bu ayın sonunda İzmir’deki üniversitelerin rektörleriyle buluşacaklarını ifade eetti.

Bundan sonra neler yapılacak?
* İnciraltı’na özel yasa için hükümete başvurulacak
* Bu ay üniversite rektörleri ile bir araya gelinecek
* 3 Şubat’ta Paris’e gidilecek
* Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan ziyaret edilecek
* Dışişleri Bakanlığı İzmir’e temsilci atayacak
* Paris’te EXPO’yu takip eden bir görevli atanacak
* Logonun yaygın kullanılması için çalışılacak
* BM’nin Somali toplantısına gelecek delegeler İzmir’e getirilecek
* Büyükelçiler İzmir’de toplanacak
* Adaylık başvuru dosyası hazırlanacak
* Kurumsal kimlik ve web sitesi oluşturulacak
* Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı EXPO’ya 2 temsilci atayacak
* TİKA’nın Afrika açılımına EXPO hedefi konacak
* Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İzmir’de toplanacak
* Ankara ve İstanbul ofisleri açılacak

NEVZAT DÖNMEZ
Kalbinde güneş olanların şehri
EXPO 2020 konusunda yazının sonunda yazacağımı hemen başında yazayım:
EXPO 2020 logosunu çok beğendim.

Logonun verdiği mesaj, “güneş, sağlıklı insan ve konukseverlik.”

Mesaj güzel ve etkileyici.

Ama beni etkileyen sadece bu değil.

Logo hazırlanırken verilen mesajı çok tuttum. Hele tanıtım filminde İzmir için söylenen “Kalbinde güneş olanların şehri” sözüne bayıldım.

EXPO ekibi oturmuş, beyin fırtınası yaratmış, grafikerler çalışmış, ortaya çıkan öneriler tartışılmış ve ortaya İzmir’in EXPO 2020 logosu çıkmış.

BEDAVA YAPILDI
Kimseye bu çalışmalar için milyon dolarlar ödenmemiş.

Bu tür organizasyonlarda ne kaparsam kar olur diye ortaya çıkan ve kendilerinden başka “yaratıcı fikir” olmadığını zannedenler bu kez tabir yerindeyse “havalarını” almışlar.
Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve EXPO Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’ın birlikte katıldıkları Mövenpick Otel’deki logo sunum toplantısında EXPO ekibinin büyük bir uyum içinde olduğunu İzmir adına beni çok sevindirdi.

Vali Kıraç önümüzdeki EXPO sürecini anlatırken, Başkan Kocaoğlu bu süreçte İzmir’e yapılacak yatırımları paylaşırken, Özgener logonun nasıl doğduğunu anlatırken İzmir için çıkılan yolda ekip olmanın, tek yumruk olmanın en güzel örneğini verdiler.

EXPO 2020’de bizi güçlü rakipler bekliyor.

Biliyoruz ki bu rakipleri geçerek, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO’yu almak için çok büyük bütçe gerekiyor.

Bunu da sordu gazeteciler.

Vali Kıraç’ın verdiği “Bu konuda ayrılan bütçe yeterli. Kimse, ‘bütçe yetersizdi yapamadık’ mazereti ileri süremeyecek. Ne kadar lazımsa o kadar bütçemiz” yanıtı bu olaya hükümetin ne kadar önem verdiğini gösteriyor.

Çok doğru bir kararla EXPO Yürütme Kurulu Başkanlığı’na getirilen Mahmut Özgener’in, sıcak, samimi, herkesi kucaklayan tavır ve açıklamaları EXPO için çıkılan bu müthiş yarışta çok önemli.

İzmir’in uzun yıllardır aradığı, hep konuştuğu fakat bir türlü başaramadığı “tek yumruk” olmak, bu kez olacak gibi.

İTO BAŞVURDU
Bir önce kıl payı kaybettiğimiz EXPO 2015’te büyük deneyimler kazanan İTO’nun danışmanlık için Yürütme Kurulu’na başvurması, Kırgın, kızgın denilen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görüşlerinin alınması için yönetim toplantısına davet edilmesi, bunun en güzel örneği.
İzmir’in geleceğini şekillendirecek bu büyük organizasyonu kazanmak için herkese görev düşüyor.

En önemli görevlerden biri de yerel basının.

Polemik yaratmak, tartışma doğurmak bu süreçte kimseye katkı sağlamaz aksine zarar verir.

Son söz: Mövenpick Otel’de gördüğüm tablo mükemmeldi. Zor işe soyunduk ama imkansıza değil. İnanıyoruz, başaracağız. EXPO 2020 İzmir’de yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın