İşte ‘Dünya Mirası Listesi’nin 5 yeni bölgesi

BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi, dünyanın farklı yerlerinden beş sit alanını daha "Dünya Mirası Listesi"ne dahil etti.

Paris’te yapılan toplantılarda, Kolombiya, Sudan, Ürdün, İtalya ve Almanya’dan aday gösterilen beş alanın listeye alınması kararlaştırıldı.

Komite, Kolombiya’nın sembolü olmuş bir geleneği yansıtan, istisnai görünüme sahip bir kahve ekim alanını, Sudan’ın Meroe Adası’ndaki arkeoloji sitesini, Ürdün’deki kanyon ve falezleriyle ünlü, 12 bin yıllık, koruma altındaki arkeolojik öneme sahip doğal ve kültürel “Vadi Rum” alanını, İtalya’nın tarihi 6. ve 8. yüzyıllara dayanan, içinde şato, manastır ve kilisenin bulunduğu “Lombard” alanını ve son olarak Almanya’nın 1910 yılında inşa edilen Alfeld’deki mimari açıdan tarihi öneme sahip Fagus fabrikasını listeye dahil etti.

1) Kolombiya- Kahve ekim alanı

2) Sudan- Meroe Adası

3) Ürdün- Vadi Rum

4) İtalya- Lombard alanı

5) Almanya- Fagus fabrikası

DÜNYA MİRASI PROGRAMI NEDİR?
1972 tarihli UNESCO “Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi”ne göre, dünyada “evrensel seçkin değer” ölçütlerine uyan kültürel ve doğal varlıklar “Dünya Mirası” sayılıyor.

“Dünya Mirası Listesi” adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran yerler, dünya çapında statü, prestij, turistik çekicilik, kaynak ve teknik yardım imkanı elde ediyor.

Üye ülkeler ise bunun karşılığında söz konusu yerlerin “otantikliğini ve bütünselliğini” bir Yönetim Planı çerçevesinde korumak üzere gerekli idari önlemleri alma yükümlülüğünü üstleniyor.

Sözleşmenin uygulamasının izlenmesinden 24 ülkeden uluslararası uzmanların seçilerek yer aldığı Dünya Miras Komitesi sorumlu. Listeye girecek yerleri de aynı Komite tespit ediyor.

Türkiye’nin başvuruları sonucunda Dünya Kültür Mirası Listesine 1982 yılından bu yana İstanbul, Divriği Ulu Cami, Truva, Safranbolu, Pamukkale, Kapadokya, Nemrut, Xanthos-Letoon ve Hatuşaş girdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın