İşte çok tartışılan o proje!

Topçu Kışlası Projesi'nin mimarı tüm detayları anlattı.

Çok tartışılan Topçu Kışlası Projesi’nin mimarı Halil Onur, projenin tüm detaylarını anlattı: “Gezi Parkı kapanmayacak. Park kışla ile çevrelenecek. Ağaçların kesilmesi söz konusu değil. Buz pisti, avlunun 10’da birinden daha küçük alanı kaplayacak”

Taksim Yayalaştırma Projesi’nin belki de en çok tartışılan kısmı Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası projesi… Proje çerçevesinde, Gezi Parkı’ndaki ağaçların tamamının kesileceği, kışlanın alışverişmerkezi olacağı, tamortasına devasa bir buz pisti yapılacağı iddiaları var. Çevre Kurulu’ndan onay bekleyen projeninmimarı Halil Onur, işte tümbu iddialara yanıt verdi, projeyi anlattı. İBB’nin geçtiğimiz yıl açtığı “TaksimTopçu Kışlası ihyası”nı ihale usulü ile kazanan projenin sahibimimar Halil Onur, Habertürk’ün sorularını yanıtladı…

CAMİ VEYA AVM YOK:
“Topçu Kışlası normal bir apartman dairesiyle karşılaştırıldığında yüksekliği 5 katlı, kulelerin yüksekliği ise 10 katlı bir apartmana denk geliyor. Kışlada, cami veya AVM olmayacak. Giriş katta kapısı avluya da açılan kafeler, pastaneler, kitapçılar olacak. AKMtarafında ise sergi salonları ve galeriler olacak. Projeye ‘AVMKışlası’ veya ‘Turistik Kışla’ diyenler var. Kültür Kışlası demek daha doğru. İnşa edilirse Taksim’in cazibemerkezi olacak.”

GEZİ PARKI NE OLACAK?:
“Kışlanın oturacağı alan 22 bin metrekare, zemin kat 7 bin metrekare. Yani 15 bin metrekare bir alan açık alan. Gezi Parkı’nın sadece 5’te 1’i yapılaşacak. Yani gezi alanı kalacak. Gezi Parkı’nı kapatmayacağız. Park sadece kışla ile çevrelenecek. Parka giriş çıkışlar ise kışlanın avlusuna açılan çok sayıda kapı ile olacak. Gezi Parkı’ndaki 500’e yakın ağacın sadece dörtte biri yapılaşma alanında. Bu ağaçları kesmek söz konusu değil. Taşınabilirler veya koruma kurullarının tavsiyesi ile çare bulunur.”

BUZ PİSTİ OLACAK MI?:
“Buz pisti bu avluda düşünülen fonksiyonlardan sadece birisi. Üstelik avlunun 10’da birinden daha küçük bir alanı kaplayacak, yılın 2 ayı için kurulur ve kaldırılır bir sistem olabilir diye önerdik. Ama basına yansıyan çizimde hata var. O çizimde buz pisti 15 bin metrekarede, avlunun tam ortasında görünüyor. Oysa dünyanın hiçbir yerinde bu büyüklükte bir buz pisti yok.”

NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?:
“Şu eksiğimiz oldu. Taksim’e bir bilgimerkezi kurabilirdik. Şimdi bunu yapacağız. Herkes görüşünü söylesin. Dedikoduyla değil gerçek bilgi ile tartışılsın. Keşke tartışmalar daha önce yapılsaydı.”

MESLEK ODAM GÖRÜŞMEDİ:
Konuyu her kesimle paylaşmak istedik. Şubat 2012’deMimarlar Odası’yla görüşmek, projemi anlatmak istedim. Randevu istedim. Ama geçen ay görüştük. Oysameslek odamla daha erken görüşmek istemiştim. Vicdanen çok rahatım.”

‘Proje için yarışma yapılmasını teklif ettim’
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yapılması planlanan Topçu Kışlası’yla ilgili, “O kışlayı yaptığımız zaman meydanın yarısını işgal edeceğiz” eleştirisinde bulunmuştu. Halil Onur, bu eleştiriye şöyle yanıt verdi: “Sayın Bakanın açıklamalarında bilgi eksikliği var. Dünyada bu tip projeler yarışma ile seçiliyor. Yarışma yapılmasını teklif ettim ama İBB ihale usulünü tercih etti. Onlar önerdi, ben ihaleye girdim ve projem kazandı. Benim için önemli olan tek şey işimi iyi yapmak. Ve ben işimi çok iyi yaptım.”

Etiketler

Bir yanıt yazın