İstanbul’un ‘yeşil vadisinde’ rant kıyımları son bulmuyor

İstanbul'un önemli ekolojik alanlarından olan Cendere Vadisi'nde rant ve doğa katliamı son bulmuyor.

Proje kapsamında DSİ, Melen İsale Hattı ve Koruma Bandına itiraz edince, yeni orman katliamları ve zengin mülk sahiplerine yeni imar hakkı gündeme geldi.

İstanbul’un boğazlarla birlikte en önemli soluk borusu olarak gösterilen ve İstanbul’un yeşil vadisi olarak tanımlanan Cendere Vadisi’nde rant için katliamlar hız kesmiyor. Proje kapsamında DSİ, her nedense Melen İsale Hattı ve Koruma Bandına itiraz edince daha önceki plana göre yok edilen ormanlık alan boşta kaldı. DSİ bu alan yerine yeni bir yeşil alan seçti. Böylece orman katliamı sürecekken, zengin mülk sahiplerine artı imar hakkı ortaya çıktı.

Yeşil Vadi’de katliam sürecek
İstanbul’un “Yeşil Vadisi” olarak tanımlanan Cendere Vadisi’ndeki katliama ilişkin daha önce Toplum İçin Şehircilik grubunun açıkladığı ve soL’da da yer alan raporda, yaşanan büyük doğa katliamı ve hukuksuzluklar gözler önüne serilmişti.

27 Nisan 2011’de askıya çıkan plana göre hazırlanan Cendere Vadisi Nazım İmar Planı’na DSİ’nin “her nedense yapmış olduğu itiraz” sonucunda oluşturulan yeni güzergah, zengin parsel sahiplerinin rantına rant katacak biçimde değiştiriliyor.

DSİ’den son anda değişiklik talebi
Konuya ilişkin Toplum İçin Şehircilik grubunun verdiği bilgilere göre, güzergâhın daha önceki hali planlama alanı içerisinde 50 bin metrekarelik bir alanı kapsıyordu.

Kamuya terk edilmesi gereken bu alan yeni yapılan plan değişikliğiyle 10 bin metrekarenin altına düşürülürken, söz konusu 10 bin metrekarelik alanın bir bölümü mevcut İETT garajı içerisinden geri kalan kısmı ise yeşil alandan geçiyor.

Boş yere yok edilen orman alanları ne mi olacak?
Bu gibi planları hazırlayan kurumların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına planlama alanına ilişkin görüşlerini sorduğunu ve plana buna göre şekil verdiğini hatırlatan Toplum İçin Şehircilik grubu şunları dile getirdi:

“Yaşanan sürecin projede yaşanan basit bir güzergâh değişikliğiyle açıklanamayacağı ortadadır. Uydu fotoğraflarından anlaşılacağı üzere söz konusu değişiklik yapılmadan önce eski güzergâha göre orman alanları açılmış, ağaçlar kesilmiştir. Yeni önerilen güzergâhta yeni orman kıyımını beraberinde getirecektir.”

“İki güzergâhın başlangıç ve bitiş noktaları hemen hemen aynı olduğuna göre, güzergâhın daha uzun ve topoğrafya olarak daha zor bir alana kaydırılmasının nedeni nedir” diye soran Toplum İçin Şehircilik grubu, uygulaması başlayan bir güzergâhın değiştirilmesine tepki gösterirken şu ifadelere yer verdi:
“Açılan orman alanı ve bu alanda kesilen ağaçlar boşa gitmiş kamu açık bir biçimde zarara uğratılmıştır. Öte yandan kamuya terk edilmesi gereken 50.000 m2 uçmuş, zengin mülk sahiplerine artı imar hakkı olarak geri dönmüştür.”

Cendere Vadisi’nin başına gelenler
Bir zamanlar İstanbul’un “yeşil vadisi” olan Cendere Vadisi’nin başına gelenler hukuksuzluğun ulaştığı akıl almaz boyutu gözler önüne sermişti. “Çok önemli bir ekolojik alan hava sirkülasyonu önemli” denilen alan 70 kata kadar imara açıldı, Bilişim ve Spor alanına 8 dini tesis öngörüldü.

Galatasaray’ın yeni stadının yanından başlayıp kuzey ormanlarının içlerine uzanan Cendere Vadisi, İstanbul’un Boğaz’dan sonra ikinci önemli nefes borusu sayılıyordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın