İstanbul’un Yeni Yüzünü Zaha Hadid ve Ken Yeang Şekillendirecek

Uzun süredir İstanbul gündemini meşgul eden, yeni kent odakları yaratılması ve kentsel rehabilitasyon konuları ile ilgili dünyaca ünlü mimarlara götürülen teklifler sonucu geliştirilen projeler, 05 Nisan Çarşamba günü Tepebaşı’nda yapılan bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Kartal ve Küçükçekmece Belediye Başkanları’nın hazır bulunduğu basın toplantısında bu tarz bir uygulamaya neden ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Kente yeni odaklar ve değerler katmak adına yürütüldüğü söylenen çalışmaların, dünyaca ünlü mimarlara teklif götürülerek başladığı bunun amacının da bu mimarların kentin vizyonunu değiştirecek yetenek ve imajda olduğu söylendi.

Birçok disiplinin bir arada çalışmasını gerektirecek, 2 milyon insanın etkileneceği ve yaklaşık 100 bin insanın istihdam edileceği yeni kent odakları olarak seçilen Küçükçekmece ve Kartal bölgelerinin genellikle özel mülkiyet alanlarından oluştuğu bunun da uygulanacak projenin seçiminde önemli rol oynadığı ifade edildi. Proje ve seçim aşamalarında büyük bir şeffaflık örneği sergilendiği söylenirken, uygulanacak projenin bir yarışma sonucu değil ortak bir fikir alışverişi sonunda belirlendiği açıklandı.

Değerlendirme Kurulunun ifadesine göre, çalışmalar meslektaşlık atmosferi içinde ve dinamik bir tartışma ortamında geçmiş. Buna ilaveten, üzerinde çalışılan, hem arazinin mevcut şartlarını gösteren, hem de ileriye dönük projeleri gösteren materyaller yüksek seviyede ve iyi sunuldu.

Değerlendirme Kurulu, hepsi itinalı, iyi ifade edilmiş, duyarlı ve özgün nitelikli projeleri övdü. Tartışılan, üzerinde konuşulan projelerin üstün seviyeleriyle nitelik kazandığını ve bütün bu projelerin, bu alanlar hakkında hayati önemi olan sorular ortaya atmış ve bu sorulara provokatif ve uyarıcı çözümler getirdiğini belirtti.

Katılımcıların ve uzmanların sorularının da cevaplandırıldığı toplantıda, sorular, projeler için neden yabancı mimarlara teklif götürüldüğü? Seçilen bölgelerin neye göre belirlendiği? projelerin hayata geçirilme aşamasında karşılaşabilinecek olası sorunlar üzerine yoğunlaştı. Kadir Topbaş mimarların seçimi konusundaki sorulara; “Bizim dünyaca ünlü Sinan’ımız var ama İstanbul artık bir dünya şehri, bu sebepten ötürü yeni açılımlar yapmanın zamanı geldi, teklif götürülen mimarlar da konularında usta ve vizyon yaratacak güçte isimler.” diyerek cevap verdi. Seçilen bölgeler hakkında ise; “Kartal ve Küçükçekmece artık işlevselliğini yitirmiş sanayi bölgeleri ve buralar yeni vizyonun uygulamaya konulması, kentsel rehabilitasyona ihtiyaç duyulması açısından çok uygun bölgeler” dedi.

Değerlendirme kurulu, Küçükçekmece – Avcılar İç – Dış Kumsal Alanı Kentsel Tasarım Projesi için Lleweyln Davies Yeang grubunu ve Kartal Alt Merkez ve Kartal – Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi için Zaha Hadid Architects’i ödüle layık buldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın