İstanbul’un Yeni Çağdaş Sanat Haftası: Art İstanbul

"Dünyanın Yeni Sanat ve Kültür Turizm Durağı: İstanbul" temalı bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

TUROB’un Haziran üye buluşması kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, turizm, kültür ve sanat sektöründen isimlerin katılımıyla “Dünyanın Yeni Sanat ve Kültür Turizm Durağı: İstanbul” temalı bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İstanbul’a olan ilgiyi arttırmak, dünya çapında çağdaş sanat çevrelerince daha iyi tanınmasını sağlamak ve sanat çevrelerini kente çekmek için Contemporary Istanbul haftasında İstanbul’daki sanat etkinliklerinin buluşacağı “Art Istanbul” etkinlikler tanıtım projesinin düzenleneceğini söyleyen Güreli, “bu sene ilk defa hayata geçecek proje; 19- 25 Kasım 2012 tarihlerinde gerçekleşecek, projeye katılan kurumların (galeriler, sanat kurumları, müzeler, kültür kurumları, tiyatrolar) düzenlediği tüm etkinlikleri ortak bir yapı içinde uluslararası kamuoyuyla paylaşılacaktır. Konaklama sektörü, çağdaş sanatın ziyaretçiler ile buluşmasını destekleyerek, “İstanbul”un ve İstanbul merkezli çağdaş sanatın tanıtılmasında önemli bir aktör olacaktır ve İstanbul’un kültür- sanat turizm aracılığı le anlaşılması yönünde fark yaratacaktır” dedi.

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli yaptığı konuşmada, Türkiye’den çağdaş sanatın dünya çapında tanınması ve gelişmesi ile İstanbul’a yurtdışından gelen sanatseverler, sanat kurumu yöneticileri ve sanat koleksiyonerlerinin sayısının daha da artmasıyla bu dönemde İstanbul otellerinin, restoranlarının ve genel gelirlerinin arttırılacağını, bu durumun da turizme olumlu yönde yansıyacağına değindi. Güreli, “Dünyada uluslararası fuarlar, etkinlikler, sanat kurumları ve müzayedeler büyük kitlelerin organizasyonun düzenlendiği ülkeyi ziyaret etmesini sağlamaktadır. Nitelikli ve belirli gelir düzeyine sahip insanlar olan bu ziyaretçiler, bulundukları süreler içerisinde o bölgeye büyük boyutlarda ekonomik katkı sağlamakta, ülkelerin turizmi çeşitlendirme çabalarına ve tanıtım faaliyetlerine de çok önemli katkılarda bulunmaktadır” dedi. Güreli, bu gelişmelerin çağdaş sanat dünyasına da büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

Türkiye’de sanat piyasasının değerinin yaklaşık 300 milyon doları bulduğunu söyleyen Güreli, ülkemizin sunduğu sosyal, kültürel ve çevresel çeşitlilik ile her geçen gün cazibesini arttırdığını modern & cosmopolit zamanın bir temsilcisi olan İstanbul’un sahip olduğu eşsiz kültürel birikim, ile büyük bir cazibe noktası olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Türk Çağdaş Sanatı’nın son yıllarda oldukça geliştiğine, son Türk çağdaş sanatının dünyada daha iyi tanıtılması gerekliliğine dikkat çekti. İstanbul’un sahip olduğu tarihi ve kültürel miras yönünden zenginliğini belirten Bakan Günay, bu sene ilk kez gerçekleştirilecek olan Art İstanbul projesinin İstanbul’un sanatsal, kültürel ve turizm hayatına getireceği hareketten dolayı büyük heyecan duyduğunu ve projeyi destekleyeceklerini belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın