İstanbul’un Önemli Yeşil Alanlarına Sahip Kışlalar Devredildi

Kışlaların bakanlıklara ve üniversitelere, dönüştürülmek üzere devredilmesine tepki gösteren CHP’li Yedekci, “İstanbul’da nefes alacak, tarım yapacak yer kalmadı” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci’nin şehir merkezlerinden taşınan askeri arazilere ilişkin soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Esenler ilçesindeki üç kışlanın Esenler Belediye Başkanlığı’na, Sancaktepe ilçesindeki iki kışlanın Sağlık Bakanlığı’na, Maltepe ilçesindeki kışlanın da Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne devredildiğini açıkladı. Esenler’deki üç kışla dışındaki askeri alanların imara açılmasının planlanmadığını belirten Canikli’nin açıklamalarını, CHP’li Gülay Yedekci BirGün’e yorumladı.

“AKP, ‘kışlalar yeşil alan olacak’ diyor, fakat uygulamada ise bize böyle cevaplar geliyor” diyen Yedekci, “Biz AKP’nin bu anlayışına karşıyız. Her taraf inşaat oldu. İstanbul’da nefes alacak, tarım yapacak, yaşayacak yer kalmadı. Askeri alanlar da İstanbul için nefes alacak yerlerdi. İstanbul’daki yeşil oranı yüzde 1.3. Askeri alanlar ortadan kalktıktan sonra bu durumu düşünün. Canikli’nin açıklaması da aslında itiraf gibi bir açıklama” diye konuştu.

Rant çevresinin iştahı kabarıyor

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında İnşaatçı Ali Ağaoğlu’nun, “Maslak’taki askeri alanı bana verin, 239 ev dikeyim” açıklamasını hatırlatan Yedekci, “Askeri alanların çoğu şu anda yeşil alan. Bir futbol sahasının 1 hektar olduğunu düşünürsek, İstanbul’daki askeri alanlar yaklaşık 50 bin hektarı kapsıyor. 50 bin hektarda İstanbul’daki arazilerin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor ve bu da rant çevresinin iştahını kabartıyor. Türkiye genelinde ise 326 bin 200 hektar askeri alan var. 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Metropoliten Planlama adı altında bir çalışma yapmıştı. ‘Bu İstanbul’un anayasası olacak, buna uyacağız’ demişlerdi. Orada, ‘sebep ne olursa olsun, askeri alan şehir dışına çıkacaksa, kesinlikle yeşil alan olarak kullanılacaktır’ deniyor. Fakat şimdiye kadar yaptıkları ortada. Askeri alanların kendi yandaşlarına peşkeş çekileceği endişesini taşıyor” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın