İstanbul’un Ofis Pazarını Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

Propin Property Investment Consultancy'nin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2011 üçüncü çeyrek raporu yayınlandı. Rapor Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri kapsıyor.

Rapora göre Dünya’daki ve Avrupa’daki ekonomik konjonktürde yaşanan değişiklik sonucunda yükselen Dolar, ofis kiralamaları ve satın almaları farklı şekillerde etkiledi.

Satışlarda Durgunluk, Kiralamalarda Pazarlık Süreçlerinde Uzama!

Propin Property Investment Consultancy’nin hazırladığı çalışmaya göre kiralama işlemlerinde kontrat aşamasında olan firmaların pazarlık süreçlerinde uzama görülüyor. Dolar’daki yükselişin satış işlemlerinde yarattığı etki ise kendini durgunluk şeklinde gösteriyor.

MİA Dışı – Avrupa Ofis Boşluk Oranında Ciner Etkisi

Raporda; MİA’daki A sınıfı ofis binalarında boşluk oranının ikinci çeyreğe göre artış göstererek %10,7 seviyesine ulaştığı belirtiliyor. B sınıfı ofis binalarında ise boşluk oranının ikinci çeyrek dönemine göre azalarak % 6,6 seviyesinde seyrettiği tespiti yer alıyor.

Taksim–Nişantaşı Bölgesi’nde gerçekleşen tek bir kiralamanın MİA Dışı – Avrupa’da boşluk oranında keskin bir düşüşe neden olduğu belirtilirken, stokta önemli bir yere sahip olan Ciner Binası’nın kiralanması sonucu bölgede boşluk oranının % 38,9’dan %3,2 oranına gerilediği tespiti yapılıyor.

Kozyatağı’nda Yoğun Ofis Devinimi

Raporda, Kozyatağı’nda bulunan ofis kullanıcılarının son dönemdeki yer değişikliği nedeniyle A sınıfı boşluk oranı ikinci çeyrek dönemine göre arttığı ve %13,4’e yükseldiği bilgisi yer alıyor.

Kavacık’ta inşası tamamlanıp kullanıma açılan ofis binalarının artmasıyla bölgedeki boşluk oranlarında yükselme olduğu ve A sınıfı binalarda boşluk oranının % 33,4 olarak gerçekleştiği görülüyor.

A Sınıfı Binaların Kira Ortalamalarında İstikrar Devam Ediyor

Propin’in 2011 üçüncü çeyrek için hazırladığı raporda, A sınıfı binalarda kira ortalamaları MİA Dışı – Asya haricinde genel olarak dengeli bir eğri çizdiği açıklanıyor.

MİA Dışı – Asya’da bu çeyrekte düşüş olduğu ve ortalama kira rakamının 18,8 ABD Doları /m2 /ay olarak gözlendiği belirtiliyor.

MİA’daki B sınıfı Binaların Kira Ortalamaları Son Bir Yılın En Düşük Seviyesinde

Raporda, 2011 üçüncü çeyrek döneminde MİA’daki B sınıfı binaların kira ortalamalarında önemli bir düşüş olduğu görülüyor. 3,7 ABD Doları /m2 /ay olan bu düşüşle ortalama kira rakamının son bir senenin en düşük seviyesine indiği gözleniyor.

Propin, MİA Dışı – Avrupa ve MİA Dışı – Asya’da kira ortalamalarında büyük değişiklik olmadığını ve bir senedir benzer kira rakamları gözlendiğini ifade ediyor. MİA Dışı – Asya ve MİA Dışı – Avrupa’da kira bedellerinin belli bir standardı yakaladığını söylemenin mümkün olduğunu belirtiyor.

En Pahalı Ofis Bölgesi: Levent

İstanbul Ofis Pazarı 2011 üçüncü çeyrek raporunda, en yüksek kira rakamının 46 ABD Doları /m² /ay olarak Levent Bölgesi’nde talep edildiği görülüyor.

Talep edilen ikinci en yüksek kira rakamı ise Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe Bölgesi’nde 45 ABD Doları /m² /ay olarak tespit edildiği belirtiliyor.

Ofis Bölgelerinde Rekabeti Artıracak Lokasyonlar

Propin Property Investment Consultancy’nın hazırladığı rapor geleceğe yönelik öngörüleri de içeriyor. Buna göre yakın gelecekte on iki ofis bölgesine Ataşehir, Kartal ve Kağıthane’nin de katılması muhtemel.

Ataşehir’in üst ölçekli planda finans merkezi olarak yapılandırılmaya başlanmasının, Kartal Bölgesi’nde D-100 etrafında inşasına devam edilen bir çok ofis projesinin varlığının ve Kağıthane Bölgesi´nde Cendere Aksı etrafında başlayan bir çok ofis projesinin bu öngörüyü desteklediği belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın