İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması’nın Soru ve Cevapları Yayınlandı

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından açılan İstanbul'un Mezarları Tasarım Yarışması'nın soru ve cevapları yayınlandı. Projelerin son teslim tarihi 24 Kasım. Posta ile teslim alım için son tarih ise 26 Kasım.

GENEL AÇIKLAMALAR

● Soruların yazım biçimine müdahale edilmemiştir.

● Gelen sorular aşağıdaki konu başlıklarında toplanmıştır:

A – KATILIMLA ve EKİPLE İLGİLİ SORULAR
B – ŞARTNAME, ŞARTNAME EKLERİ ve VERİ TALEBİYLE İLGİLİ SORULAR
C – TESLİM İLE İLGİLİ SORULAR
D – TASARIMLA İLGİLİ SORULAR

● Serap Öbekci İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı’na atanmıştır. Serap Öbekci ve Zeynep Konuralp yerine Kübra Elif Durgun raportör olarak atanmıştır.

● Asel Kübra Hacıahmetoğlu ve Ayşe Nur Özkara raportör yardımcısı olarak atanmıştır.

A – KATILIMLA ve EKİPLE İLGİLİ SORULAR

1. Öğrenciyim ve bu yarışmaya katılabilir miyim?

Yarışmaya katılacaklar için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup T.C. Kimlik Numarası sahibi olma ve 1 Ocak 2003 tarihinden önce doğmuş olma şartı aranır.

2. Ekibimizde mimar ve iç mimarlar var. Müellif mimar olması kaydıyla iç mimarlar ekip içinde yazılabilir mi, yoksa yardımcı olarak mı yazmamız gerekmektedir?

Yarışmaya katılacaklar için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup T.C. Kimlik Numarası sahibi olma ve 1 Ocak 2003 tarihinden önce doğmuş olma şartı aranır. Bu şartlara uyan herkes projenin müellifi olabilir. Şartnamede belirtildiği gibi kimlik zarfında yer alması gereken ekip listesinde müelliflerin, varsa danışmanların ve yardımcıların isimleri yer almalıdır.

3. TC Vatandaşı olmayan yabancı uyruklu bireyler müellif yardımcısı (Ekip üyesi değil, yardımcısı olarak) olarak yazılabilir mi?

Yarışmaya katılacaklar için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup T.C. Kimlik Numarası sahibi olma ve 1 Ocak 2003 tarihinden önce doğmuş olma şartı aranır. Bu şartlara uymayanlar ekipte danışman ya da yardımcı olarak yer alabilirler.

4. Ekibimde en fazla kaç kişi olabilir?

Sayı sınırlaması yoktur. Şartnamede belirtildiği gibi kimlik zarfında yer alması gereken ekip listesinde müelliflerin varsa danışmanların ve yardımcıların isimleri yer almalıdır.

5. Yarışmaya katılmak istiyorum. Kayıtlar bitti mi? Normalde son teslim tarihine kadar kayıt olabiliyorduk.

Yarışmanın takvimine göre “son kayıt olma ve yarışmanın başlangıç tarihi” 18 Eylül 2020’dir.

6. Tüm mezarlara toplam kaç kişi katıldı? Mezar başına yarışmacı sayısını nereden öğrenebiliriz?

Katılımcı sayısı yarışmanın web sitesinde “Duyurular” bölümünde yayınlanmıştır:
https://konkur.istanbul/duyurular/mezar-kesin-kayit-sayilari.html

B – ŞARTNAME, ŞARTNAME EKLERİ ve VERİ TALEBİYLE İLGİLİ SORULAR

7. Mezar tasarımını yapacağımız 5-Didem Madak ve 19-Turgut Uyar için mevcut konumu, kroki, pdf dosyalarına ve katılım belgesine nasıl ulaşabilir, sitede bir bilgi bulunamamaktadır.

Yarışmanın bilgi ve belgeleri yarışmanın web s itesindedir:
https://konkur.istanbul/mezar/index.html

8. Teslim edilecek pafta sayısında bir sınırlandırma bulunmakta mıdır?

Evet. Sergilemeye uygun, sert bir zemin üzerine yapıştırılarak teslim edilecek bir adet A1 pafta düşey olarak kullanılacaktır.

9. Teslimde yapılacak maket modelleri fotoğraf üzerinden mi gösterilecek yoksa paftalar ile kargolanacak mıdır?

Şartname sayfa 14’te belirtildiği gibi:

Öneri tasarımı aktaracak uygun maket, sınırına yarışmacının karar vereceği şekilde 1/10 ölçekli olarak teslim edilecektir.

Şartname sayfa 16’da “13- Tasarımların Teslim Yeri ve Şartları” maddesinde teslimle ilgili detaylar açıklanmıştır.

10. Kazanan tasarımın uygulanması için ayrılan bütçe, şartnamede satınalma olarak belirtilen 40bin TL mi? Bu bütçe her bir mezar için mi yoksa toplam miktar mı?

Şartname sayfa 18’de “21- Birincilik Ödülünü Kazanana Uygulama Projesi İşinin Verilme Esasları” maddesinde, kazanan tasarımın uygulanmasına dair detaylar açıklanmıştır.

11. Her mezar için ailesinden, sevdiklerinden, yasal varislerinden rıza alındı mı?

Tasarlanacak mezarlar için yasal varislerinden onay alınmıştır.

12. Mezarı için vasiyeti olan var mı? Varsa nedir?

Yarışmacılarla paylaşılan bilgi ve belgeler bu yarışma için yeterlidir.

C – TESLİM İLE İLGİLİ SORULAR

13. Tasarımın maketi ve kimlik zarfını kargolarken USB’nin yanı sıra paftanin çıktısı da gönderilecek mi?

Evet. Şartname sayfa 14’de “8- Yarışmacılardan İstenenler” maddesinde yarışmacının teslim etmesi gerekenler belirtilmiştir.

Şartname sayfa 16’da “13- Tasarımların Teslim Yeri ve Şartları” maddesinde teslimle ilgili detaylar açıklanmıştır.

14. Kargolar karşı ödemeli mi gönderilmeli?

Hayır.

15. Kargo taşıma esnasında makette oluşabilecek hasarlar bize dezavantaj oluşturur mu?

Kargo kaynaklı maket hasarı olur ise, jüri değerlendirmesini yaparken bunu dikkate alacaktır.

Projeler, yarışmacının teslim edeceği diğer dokümanlarla bir bütün olarak değerlendirilir.

16. Sergilemeye uygun, sert bir zemin üzerine yapıştırılarak yapılacak paftaların el ile hazırlanmasında bir sakınca var mıdır?

Bir sakınca yoktur.

17. Paftalar bilgisayar ile hazırlanmak zorundaysa en azından çizimlerin ve/veya perspektiflerin el ile hazırlanıp taratılarak (scan) konmasında müsaade var mıdır?

Paftaların bilgisayar programlarında hazırlanması zorunluluğu yoktur. Serbest el çizimleri paftalarda yer alabilir. Ancak yarışmacı kimlik gizliliğini sağlamak zorundadır.

18. Maketi 3D yazıcıda yapabilir miyiz?

Evet.

19. Bir kac ayri mezarlik icin yarismaya yurtdisindan katilmayi planliyoruz. Kargo masraflarini ve olusabilecek karisikliklari onlemek amaciyla, ayri ayri paketlenmis yarisma pafta ve maketlerini tek parca bir kargo ile gonderebilir miyiz?

Şartname sayfa 17’de “16- Rumuz ve Ambalaj Esasları” maddesinde belirtildiği üzere:

Yarışmacılar tasarımlarını tek ambalaj ile elden teslim edebilir ya da kargoya verebilirler. Birden fazla mezar için hazırlanan tasarımların tek bir paketle teslim yapılması durumunda, her tasarım ayrı ayrı paketlenecek ve farklı rumuz taşıyacaktır.

20. Maliyet raporu eklemek bu aşamada şart mıdır?

Hayır.

21. Teslim Edilecek Pafta Boyutu ve Şekli: Sergilemeye uygun, sert bir zemin üzerine yapıştırılarak teslim edilecek bir adet A1 pafta düşey olarak kullanılacaktır. Şartnamede geçen bu ifadede sert zeminden kasıt nedir? Rulo haline getirilebilir bir pafta sert zemin midir?

Hayır, pafta çıktıları uygun bir sert yüzeye yapıştırılmış ve düz olarak teslim edilmelidir.

22. Ben mimar değilim. Kesit gibi mimari proje ögeleri kullanmadan, projeyi anlatacak bir sunum ile paftayı hazırlayabilir miyim?

Evet. Öneri tasarıma göre, yarışmacının uygun bulduğu ölçekte(lerde) tasarımını anlatacak sayıda plan, kesit, perspektif ya da görselleştirme teslim edilebilir.

23. Ekip uyesi ve/veya yardimcisinin/ danismanin gercek ismini yazmama, “rumuz/mahlas kullanma” hakkı/umkanı var midir? Örneğin, Ekip temsilcisi kendi adi soyadini kullanacak fakat danisman/yardimci kişi kendi ismi yerine bir “nickname” kullanmak isteyecek.

Şartname sayfa 17’de “16- Rumuz ve Ambalaj Esasları” maddesinde belirtildiği gibi:

Yarışmacılar 5 (beş) rakamdan oluşan bir rumuz kullanacaklardır.

Kimlik zarfında yer alması gereken ekip listesindeki kimlikler gerçek olmalıdır.

24. Yarışmaya 3 başvurum olacak. Hepsini bir USB bellekte versem olur mu? Yoksa her başvuru için ayrı bir USB mi vermeliyim?

Her başvuru için ayrı USB teslimi yapılmalıdır.

D – TASARIMLA İLGİLİ SORULAR

25. Cihat Burak’ın mezarı, Ergüven ailesiyle bitişik nizamda olup, tasarımım sadece Cihat Burak’ın mezarını kapsayacak kabul olur mu? Araştırma yaptım bir akrabalık ilişkisi olduğuna dair bilgi bulamadım. Bu sebeple de o mezarı da kapsayan bir tasarım bana anlamlı gelmiyor.

Ergüven ve Burak aileleri arasında akrabalık ilişkisi bulunmaktadır. Aile tarafından mezarın bütün olarak tasarlanması istenmiştir.

26. Cihat BURAK’ın bitişiğinde yer alan Ergüven ailesi ile Cihat BURAK’ın mezarlarını ayırma gibi bir durum söz konusu olabiliyor mu yoksa bir bütün olarak tasarlamak zorunlu mu?

Ergüven ve Burak aileleri arasında akrabalık ilişkisi bulunmaktadır. Aile tarafından mezarın bütün olarak tasarlanması istenmiştir.

27. Cihat Burak’ın mezarı yanındaki Ergüven mezarı ile birlikte mi tasarlanmalıdır? Mezarın başında Burak ailesi yazısı görüyoruz, mezarda Cihat Burak dışında Burak ailesinden başka naaş var? Burak Ailesi yazan taştaki şiir tasarımda korunmalı mıdır? Şiir olmadan mezarı tasarlamak mümkün müdür?

Ergüven ve Burak aileleri arasında akrabalık ilişkisi bulunmaktadır. Aile tarafından mezarın bütün olarak tasarlanması istenmiştir. Şiirin korunması yarışmacıya bırakılmıştır.

28. Cihat Burak’ın mezarı tasarlanırken yan yana olduğu Ergüven ailesi mezarı da düzenlenmeli midir? Ergüven ailesi mezarının örneğin yüksekliği Cihat Burak’ın mezarına uyumlu olacak şekilde düzenlenebilir mi?

Ergüven ve Burak aileleri arasında akrabalık ilişkisi bulunmaktadır. Aile tarafından mezarın bütün olarak tasarlanması istenmiştir.

29. Cihat Burak ve Ahmet Mete Işıkara mezarları için; Söz konusu mezarlara, mezar tasarlandıktan sonra tekrar birilerinin gömülme ihtimali var mıdır?

Evet.

30. Naim Süleymanoğlu mezarı hakkında: Autocad çiziminde ve görselde işaretli olan bölgeleri yani mezarın çevresinde bulunan kaldırım ve meydanı da tasarlama şansına sahip miyiz? Kaldırım alanını genişleterek tasarımı yapılacak mezar için daha geniş bir alan yaratmak istiyoruz, böyle bir şansımız var mı öğrenmek istiyoruz.

Mezarlar tapulu parsellerdir. Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir.

31. 14 Numaralı Naim Süleymanoğlu mezarı için; Resimlerde mevcut mezarın bir tarafında boş bir alan gözüküyor.Yapacağımız tasarımda bu alanı da içine alıp ilişki kuracak şekilde bir tasarım yapabilir miyiz? Yoksa dwg dosyası üzerinde işaretlenen mevcut mezar ölçülerinin (120-220 cm) dışına çıkamıyor muyuz?

Mezarlar tapulu parsellerdir. Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir.

32. Mezar tasarımı yapmak istediğim kişi : 14. Naim SÜLEYMANOĞLU Mezar tasarımı için seçilen malzemelerde belli bir standart var mı? Tasarım yapılırken çizime ve 1/10 ölçek makete çevresini de dahil etmemiz gerekiyor mu? Ölçülerde bir standart olmalı mı?

Mezar tasarımı malzeme seçimi yarışmacıya bırakılmıştır. Öneri tasarımı aktaracak uygun maket, sınırına yarışmacının karar vereceği şekilde 1/10 ölçekli olarak teslim edilecektir.

33. 14 Numaralı Naim Süleymanoğlu mezarı için; İBB Cenaze ve Defin Hizmetleri Yönetmeliği Madde 4-10b de ”Tek kişilik mezarlarda baştaşının azami 60 (boy)*80 (en) cm. ebadında (birden ziyade mezar yeri bulunan aile mezarlığında yükseklik sabit kalmak kaydı ile eni, ve her mezar yeri için 40 cm arttırılabilir.) olması” ifadesi yer alıyor. Yapacağımız tasarımda bu ölçüleri mi dikkate alacağız? Verilen sınırları aşmamız mümkün mü?

İlgili yönetmelik bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Mezarlar tapulu parsellerdir. Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir.

34. Lefter Küçükandonyadis Mezarı ile ilgili soru: Mezarın hemen yanında bulunan Fenerbahçe Kulübü Bayrağı korunmalı mıdır, yerini değiştirmek hatta kaldırmak mümkün müdür?

Yarışmacıya bırakılmıştır.

35. Lefter Küçükandonyadis mezarı ile ilgili, anit mezar farkli bir yere mi inşaa edilecek yoksa mezarlarının üzerine mi? Çünkü peyzaja içşn alan çık küçük görünüyor.

Yarışma kapsamında verilen alan içinde tasarlanması beklenmektedir.

36. Seçtiğim mezar 6 numaralı Elmalılı Hamdi Yazır Mezar taşının yerden yüksekliği ve eni maksimum kaç olur?

Parsel sınırlarına riayet edilmesi ve define müdahale edilmemesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

37. Adile Naşit’in tasarlanacak mezar kısmı kaç kişiliktir? Mezarda 4 kişi görünüyor ancak boyutu 2 kişilik gibi.

İlgili mezarda 4 kişi gömülüdür.

38. Turgut Uyar’ın mezarının altında bulunan mezarın durumu oldukça kötü durumda, tasarlarken o mezarı da tasarımımın projesine eklemeli miyim? Projeye eklenmese bile Turgut Uyar’ın mezarı yapılırken o mezarın da sağlamlaştırılması mümkün mü?

Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır.

39. Turgut Uyar’ın mezarının yanında bulunan ağaç daha büyük bir istinat duvarı gerektiriyor. Projede çizimlere bu istinat duvarlarını ekleyeceğim ama makete eklemek de gerekiyor mu?

Maketlerde mezar tasarımı ile birlikte, istenirse yakın çevre de gösterilebilir.

40. Tasarımın çizimlerine Turgut Uyar’ın mezarının yanındaki mezarları da eklemek gerekiyor mu?

Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir.

41. Turgut Uyar’ın mezar ile ilgili ekte eklemiş olduğum fotoğrafta da gözüktüğü gibi mezarın solunda bulunan boş olan atıl beton duvarı da tasarıma dahil edebiliyor muyuz?

Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Turgut Uyar’ın mezarı için, kuzeyinde bulunan istinat duvarı parsel sınırları içinde kabul edilebilir.

42. Yine Turgut Uyar ve Hilmi Ziya Ülken’in mezarlarının yan cephelerinde bitişik duvar vardır. Bu duvarda Hilmi Ziya Ülken’de isim yazılmıştır. Yine tasarımlarda bu yan duvarlar kullanılabilecek midir?

Turgut Uyar’ın mezarının kuzeyinde bulunan istinat duvarı parsel sınırları içinde kabul edilebilir. Hilmi Ziya Ülken’in mezarının kuzeyinde bulunan istinat duvarı, yapısal müdahale yapılmamak kaydıyla tasarıma dahil edilebilir.

43. Turgut Uyar ve Hilmi Ziya Ülken’in mezarları bir birine çok yakın olup arada bir merdiven ve bitişiklerinde yıkık durumda 6-7 mezar daha vardır. Bu mezarlar merdiven ile birlikte bir bütün halinde tasarlanabilir mi? Sadece kişilerin mezarları mı yapılacaktır?

Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir. Bununla birlikte şartnameye göre her mezar için ayrı başvuru yapılmış olması gereklidir. Tasarımlar da ayrı ayrı değerlendirilecektir.

44. Sanatçının(Neyzen Tevfik Kolaylı) kabri yanında yer alan ailesine ait kabirde tasarım alanına dahil midir?

Hayır.

45. Sanatçının(Neyzen Tevfik Kolaylı) mezar taşının bulunduğu taraftaki, ziyaretçilerin konumlanacağı alanda tasarım alanına dahil midir, döşemeye müdahale edebilir miyiz? Mezarın ayakucu tarafındaki kitabenin yer aldığı taraf tasarım alanına dahil midir?

Mezarlar tapulu parsellerdir. Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir.

46. Ahmet Mete Işıkara mezarında tasarlanacak alan yan yana bulunan 4 bölmeli aile mezarlığının tümünü mü içermektedir? Bu alanın tümü düzenlenip Ahmet Mete Işıkara’nın gömülü olduğu bölüm mü özelleşmelidir?

Aile mezarlarında katılımcı tasarım problemini mezar yerinin diğer sahiplerini de kapsayacak şekilde, bütüncül bir yaklaşımla ele almalıdır. Tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

47. Ahmet Mete Işıkara mezarı ile ilgili; Mezar alanında birden çok kişinin mezarı yer almaktadır, hepsi bir arada mı değerlendirilecektir?

Aile mezarlarında katılımcı tasarım problemini mezar yerinin diğer sahiplerini de kapsayacak şekilde, bütüncül bir yaklaşımla ele almalıdır.

48. A.mete ışıkara için Mezar boyutlarını ve mezarın tam arkasındaki yoldan ağaca rağmen geçiliyormu?

Yarışmacılarla paylaşılan bilgi ve belgeler bu yarışma için yeterlidir.

49. Orhan Kemal mezarı ile ilgili; Mezar alanında birden çok kişinin mezarı yer almaktadır, hepsi bir arada mı değerlendirilecektir

Aile mezarlarında katılımcı tasarım problemini mezar yerinin diğer sahiplerini de kapsayacak şekilde, bütüncül bir yaklaşımla ele almalıdır.

50. Hilmi Ziya Ülken mezarı ile ilgili Krokide ve dwg dosyasında belirtilen mezar alanında Hilmi Ziya Ülken, Zekiye Zühtü Benneci, Celal Zühtü Benneci , M. Zühtü Benneci, Yeşim Celal Benneci ve Hatice Kübra Ülken olma üzere 6(altı) kişi bulunmaktadır. Bu şahısların mezarlarının hepsinin tasarımı mı beklenmektedir? Yoksa Hilmi Ziya Ülken’in bulunduğu bölge daha belirli bir şekilde çizimde verilecek ve sadece Hilmi Ziya Ülken’in mi mezarı tasarlanacatır?

Aile mezarlarında katılımcı tasarım problemini mezar yerinin diğer sahiplerini de kapsayacak şekilde, bütüncül bir yaklaşımla ele almalıdır. Tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

51. Hilmi Ziya Ülken mezarı ile ilgili fotoğraflardan anlaşıldığı üzere mezar eğimli bir topoğrafyada bulunmaktadır. Ancak dwg dosyasında komşu mezarlar çizilmemiş ve kotlar yetersiz kalmıştır. Bir güncelleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Yarışmacılarla paylaşılan bilgi ve belgeler bu yarışma için yeterlidir.

52. Cevdet Kılıçlar ve Necdet Yıldırım’a aynı anda kayıt oluyormuşuz gibi görünüyor. Kayıt olduğumuzda ikisine aynı anda mı mezar tasarlamamız bekleniyor, yoksa birini seçecek miyiz? Biri gazeteci, biri de futbolcu ve aralarında herhangi bir bağ göremedim. Bu yüzden kafam karıştı.

Bu iki mezarın birlikte ele alınması beklenmektedir. Her iki mezar için tasarımlar farklılaşabilir.

53. Bazı kişlerin mezarları aile mezarı şeklinde yapılmış. Bu durumda anne ve babası ile gömülen kişiler için aynı yaklaşımla mı tasarım yapılacak?

Aile mezarlarında katılımcı tasarım problemini mezar yerinin diğer sahiplerini de kapsayacak şekilde, bütüncül bir yaklaşımla ele almalıdır.

54. Aile mezarlıkları için beklenilen yaklaşım eşitlikçi bir tasarım mıdır yoksa verilen isim ayrıca öne çıkarılarak mı düşünülmektedir?

Aile mezarlarında katılımcı tasarım problemini mezar yerinin diğer sahiplerini de kapsayacak şekilde, bütüncül bir yaklaşımla ele almalıdır.

55. İBB Cenaze ve defin hizmetleri yönetmeliğinin 4.maddesinde; sıra mezarlıklara defni yapılan cenazelerin mezar yerlerinin üst yapısının;

a. Azami 50 cm. yüksekliğinde beton ve benzeri yapı malzemesi ile çevrilmesi (mezar yerinin etrafının demir v.b. malzeme ile çevrilmesi yasaktır.),

b. Tek kişilik mezarlarda baştaşının azami 60 (boy)*80 (en) cm. ebadında (birden ziyade mezar yeri bulunan aile mezarlığında yükseklik sabit kalmak kaydı ile eni, beher mezar yeri için 40 cm arttırılabilir.) olması, şeklinde belirtilenler yarışma için de geçerli midir? Örneğin Can Yücel için Mehmet Aksoy’un tasarladığı mezarda, baş kısma yerleştirdiği heykel insan boyutlarındadır, ya da Sadri Alışık’ın mezarına yerleştirilen ve sanatçıyı simgeleyen mermerin boyutları yine belirtilen ölçülerin çok üstündedir. Dolayısıyla özel tasarım istenen bu yarışmada yine de standart bir mezar için yapılan sınırlandırmalar geçerli midir. 50cm yüksekliğe denk gelen bir hacim içinde mi tasarım yapılması gerekmektedir. Yoksa bu madde sadece mezarı çevirmek için en fazla 50cmlik yükseklikte duvar çekilebileceğini ve standart bir baştaşı koyuluyorsa onun azami ölçülerini mi belirtilmektedir? 50cmlik bir duvarın iç kısmına baştaşından bağımsız yerleştirilecek bir eleman kullanılabilir mi? örneğin 50cmlik bir duvar örüntüsüyle çevrelenen alanın içine serbest yükseklikle bir eleman, sembol ya da bir hacim yerleştirilebilir mi?

İlgili yönetmelik bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Parsel sınırlarına riayet edilmesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

56. İBB Cenaze ve Defin Hizmetleri Yönetmeliğine göre “baş taşı “ yüksekliği 60 cm. geçemez denmektedir. Bu yönetmelik yarışma için yapılan tasarımlar için de geçerli midir?

İlgili yönetmelik bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Parsel sınırlarına riayet edilmesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

57. İBB Cenaze ve Defin Hizmetleri Yönetmeliğine göre mezar ebatları 120×220 cm olarak belirtiliyor. Ancak yarışmadaki tek olan bazı mezarlar daha farklı boyutlarda olabiliyor. Tasarımlarda, kişilerin şu anki mezar boyutları mı esas alınacaktır? (Örnek Neyzen Tevfik mezar boyutu şartnameden farklıdır.)

İlgili yönetmelik bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Parsel sınırlarına riayet edilmesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

58. Tasarım konusunda yükseklik sınırlaması var mıdır? Yani defin yönetmeliğinde maximum 50cm duvar yüksekliği gözüküyor ve baştaşı için de 60cm max. diye madde var. Klasik, bilinen bir mezar yerine sanatsal yaklaşımla tasarım yaparken yine de bu ölçülere göre mi yapılması gerekiyor böyle bir sınırlandırma var mıdır?

İlgili yönetmelik bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Parsel sınırlarına riayet edilmesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

59. İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması kapsamında paylaşılan yönetmelikte, mezar üst yapısı ve baştaşı hakkında sınırlamalar mevcut. Tasarımda, bu yönetmelik ölçülerine uymak zorunlu mudur? Değilse herhangi bir sınırlama var mıdır?

İlgili yönetmelik bilgi amaçlı paylaşılmıştır. Parsel sınırlarına riayet edilmesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

60. Tasarımı yapılacak mezarların aile mezarı olması durumunda proje alanının büyüyüp 6 kişilik mezar boyutuna ulaştığını görüyoruz. En azından aile mezarlarında maket ölçeği 1/10 yerine 1/20 yapılabilir mi?

Maket ölçeği 1/10’dur.

61. Mezarların yeri yatay veya dikey değiştirilebilir mi?

Hayır.

62. Mezarın kotu ile oynanabilir mi?

Parsel sınırlarına riayet edilmesi ve define müdahale edilmemesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

63. Mezar yakın çevresi (eğer bir başka mezara ait değilse) için tasarım önerisi geliştirilebilir mi?

Mezarlar tapulu parsellerdir. Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir.

64. Mevcut mezarların tasarım alanlarına dair daha detaylı bilgiler alabilme imkanımız var mıdır? Mezar derinliği, mevcut taş ölçü ve konumları gibi.

Yarışmacılarla paylaşılan bilgi ve belgeler bu yarışma için yeterlidir.

65. Yapılan tasarım mezarın mevcut alanının dışına taşabilir mi yoksa tasarım belirtilen dikdörtgen çeper ile mi sınırlıdır?

Mezarlar tapulu parsellerdir. Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Mezarın yakın çevresi ile ilgili öneriler değerlendirilecektir.

66. Müdahale edilebilecek maksimum bir hinterlant tanımı var mı? Mezarın mezar ve çevresi olarak tasarlanması durumunda çevre mezar sahiplerinin yakınlarının izin durumunun süreci nasıl etkilemesi öngörülüyor?

Mezarlar tapulu parsellerdir. Bu yarışmanın konusu parsel sınırları içinde, mezarın tasarlanmasıdır. Çevre mezarların tasarımı bu yarışmanın kapsamında değildir.

67. Mezarların zeminden yüksekliği ile ilgili bir kısıtlama var mıdır? Örneğin mezarlar zemin ile aynı kotta tasarlanabilir mi? Yada mezarın üzerine eklenecek bir nesnenin yüksekliği ile ilgili bir kısıtlama var mıdır?

Parsel sınırlarına riayet edilmesi kaydıyla, tasarım kararları yarışmacıya bırakılmıştır.

68. Mezarların krokilerde gösterilen komşu mezarları, “plankote” isimli dwg dosyalarında görünmemektedir. Bu durum çevre mezarlar ile olan ilişkinin kavranmasını güçleştirmektedir. Dwg dosyalarında komşu mezarların da işlenmiş bir halini kotları ile birlikte yükleyecek misiniz?

Yarışmacılarla paylaşılan bilgi ve belgeler bu yarışma için yeterlidir.

69. Seçmiş olduğumuz kişinin mezarını halihazırda bulunan yerini koruyarak mı tasarlamalıyız? Başka bir mekanı düşünerek tasarlayabilir miyiz? Mezarın taşınması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Parsel sınırlarına riayet edilmelidir. Mezarların taşınması söz konusu değildir.

70. Acaba Feriköy mezarlığına da yarışma açıkdığına dair bilgi verebilirmisiniz. Bu bilgileri 0212 253 65 50 den (mezarlık telli) alamadım.

Sorulacak sorular yarışma şartnamesi ve ekleriyle sınırlıdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın