İstanbul’un imar planları davalık

CHP'li meclis üyelerinin açtığı 87 davanın 84'ü imar planlarının iptaline ilişkin. Davaların 83'ü de İBB'ye karşı açıldı. 60'a yakın yeni dava da yolda...

CHP grubu içerisinde İBB meclis kararlarını izlemek üzerine komisyon kuruldu. Komisyonun hukukçu üyesi Dr. Tuncer Özyavuz’un verdiği bilgilere göre İSKİ’nin su zammı, hafriyat döküm alanları ve İETT’nin otobüs alım ihalesi dışındaki tüm davalar imar faaliyetlerine karşı açıldı. Ancak açılan davalar son dönemde ciddi engellemelerle karşılaşmaya başladı. Özyavuz, yasaya göre meclis üyelerinin dava açma hakkının bulunduğunu, üyelerin açtığı bir çok dava bulunduğunu belirterek “Biz organize olarak dava açmaya başlayınca mahkemeler karşımıza set çıkarmaya başladı. Karara konulan muhalefet şerhine meclis üyesinin adı yazılmadığı için davalarımız geri çevriliyor” dedi.

Mahkemeden ilginç red

Muhalefet şerhine isim yazdırmanın pratikte mümkün olmadığına dikkat çeken Özyavuz, meclisteki işleyiş hakkında şu bilgileri verdi: “Kararlar oybirliği ya da oy çokluğu ile geçiyor. Mecliste 2 parti var. Karar oy birliği ile çıkarsa CHP de ‘evet’ demiştir. Oy çokluğu varsa CHP ‘hayır’ demiştir. İzleme komisyonumuzun çalışmaları sonrası bir anda 40-50 tane dava açtık. Ücretleri yatırdık. Mahkemeler, ‘mecliste adınızı muhalefet şerhine yazdırmamışsınız’ diyerek davaları reddetmeye başladı. Mecliste günde bir saat içinde 100 dosya görüşülüyor. Muhalefet şerhine isim yazdırmak pratikte mümkün değil. 30’a yakın davamıza bu nedenle red geldi.”

Tahsisler arttı

Özyavuz, son dönemde özel üniversitelere orman alanlarından yer tahsislerinin arttığına da dikkat çekti. Tekel’in Kartal-Dragos’taki arazisinin Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilmesine karşı dava açtıklarını anımsatan Özyavuz “Bilirkişi lehimize rapor verdi, yerel mahkeme yürütmeyi durdurdu. Üst mahkemeye itiraz edildi. Bilirkişi raporuna karşın yürütmeyi durdurmayı kaldırdı. Şu an esastan karar verilecek” dedi. Özyavuz, Kavacık’ta Medipol Üniversitesi’ne, Beykoz’da Türk-Alman Üniversitesi’ne yapılan tahsislere de dava açıldığını kaydetti.

Davalar

CHP’lilerin yargıya taşıdığı imar davalarından bazıları şöyle:

– Başakşehir-Esenyurt sınırında kalan 170 dönüm arazi için imar planı değişikliği talebi 2 kez meclise geldi reddedildi. 2011 yılında arazinin mülkiyeti değişti ve imar değişikliği meclisten geçti. Planı 60 gün sonra askıdan inecek ve konu yargıya taşınacak.

– Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Yönetmeliği’nin değiştirilmesinden sonra Beşiktaş’ta yapılan plan değişikliğine ilişkin İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde İBB ve Kültür Bakanlığı’na dava açıldı.

– Pendik’te 7 dönümlük spor alanın turizm alanı ilan edilmesine ilişkin iptal davası açılacak.

– Çubuklu mesire alanını yapılaşmaya açan plan askıdan indikten sonra dava açılacak.

– Şişli Ayazağa’da askeri güvenlik bölgesinde kalan ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ’ye devredilen Ağaoğlu inşaatın yaptığı 4.2 milyar liralık projeye ilişkin iptal davası açıldı. İmar planı İBB’ye dahi gelmeden doğrudan TOKİ tarafından onaylandı. 1.İdare Mahkemesi’ne açılan davada bilirkişi incelemesini yeni yaptı ancak bu sırada inşaat bitti.

– 3. Köprü projesinin iptali istemi ile açılan dava 6. İdare Mahkemesi’nde devam ediyor.
– Bağcılar’da depremde toplanma alanı olarak ayrılan parselin ticaret alanı ilan edimesine karşı dava açıldı.

– Ataşehir’deki hal alanının ilçe belediyesi devre dışı bırakılarak turizm ve ticaret alanı ilan edildiği imar planının iptali 2. İdare Mahkemesi’nde.

– Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen Stadı ve Likör Fabrikası alanına yapılacak yoğunluk arttırıcı projeye karşı dava açıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın