İstanbul’un İki Yakası 3. Kez Birleşti

Yapımına 29 Mayıs 2013'te başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi bugün yerleştirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte tabliyenin kaynak törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, müteahhitten işçiler için Ramazan öncesi ödenmek üzere 3’er bin lira ikramiye sözü de aldı. Köprünün çevreyollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki ağustos ayında açılması planlanıyor.

İstanbul’un üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün son tabliyesi yerleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı.

Köprünün girişinde tören öncesinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Açılış törenini takip edecek olan basın mensupları ve köprüde çalışan görevliler polis noktalarında tek tek aranarak içeri alındı.

İŞÇİLERE 3’ER BİN LİRA İKRAMİYE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kaynak töreni sonrası, müteahhitten işçiler için Ramazan öncesi ödenmek üzere 3’er bin lira ikramiye sözü de aldı.

Tören son tabliyenin konulduğu alanın yanında köprü üzerinde yapıldı.

YAPIMINA MAYIS 2013’TE BAŞLANDI

Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin en önemli bölümü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün konan 9 metrelik son tabliye ile boğazın iki yakasını üçüncü kez birleşti. 59’uncu son tabliye az önce yerleştirildi montaj işlemleri yapılıyor.

2015 yılının Mayıs ayında kılavuz telin çekilmesiyle başlayan çalışmalarda son bir ayda 10 tabliye döşenerek 238 metrelik yol kat edilmiş ve bir rekora imza atılmıştı. Köprünün çevreyollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki temmuz veya ağustos ayında açılması planlanıyor.

2015 yılının Mayıs ayında iki kule arasına ana kablonun döşenmesinde kullanılacak olan “Cat Walk” yani kedi yolunun döşenmesinde kullanılacak kılavuz tellerin çekilmesiyle İstanbul Boğazı ilk defa 3. kez birbirine bağlanmıştı. 2015 yılının Eylül ayında ise ışıklandırılan köprüde 122’şer ince çelik kablonun örülmesiyle yapılan ana taşıyıcı kablolar ise kısa sürede tamamlanmıştı. Yanlızca köprüde değil, Çevre yollarında süren viyadük ve yol yapım çalışmalarında ise ilk yol asfaltlamaları 2015 yılının haziran ayında başlanmıştı.

TABLİYE MONTAJ REKORU KIRILDI

Öte yandan köprüde yapılan çalışmalar sırasında son bir ayda 10 adet çelik tabliye yerlerine konulup montajı tamamlanarak yeni bir rekor kırıldığı belirtildi. Çelik tabliye montaj işleminde, Lifting Gantry” adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlanmasıyla, eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa’da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildiği, bu yöntemle son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandığı öğrenildi.

OTOYOLLARDA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadüklerin önemli bir yer tuttuğu belirtildi. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmının viyadükler üzerinden geçiriliyor. Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 48’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Bu viyadüklerin bazılarının yüksekliğinin 85 metreye ulaştığı öğrenildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın