İstanbul’un En Gürültülü Yeri Maslak

Üniversiteler İstanbul'un ses haritasını çıkardı. Yapılan ölçüm çalışmaları neticesinde İstanbul'un en sessiz bölgesi Sarıyer olarak belirlenirken en gürültülü bölgesi İTÜ-Levent-Zincirlikuyu Hattı oldu.

İstanbul’un gürültü raporu üniversiteler işbirliğiyle açıklandı. Şehrin farklı bölgelerinde farklı ses kayıtlarının analiz edildiği test sürecinde, ses değişkenleri ve şiddetleri maketlerle ifade edildi.

Yapılan maketlerin bölgelere ait kimliksel ve fiziksel özellikleri içinde barındırdığına dikkat çeken Yıldız Teknik Üniversitesi Ses ve Şehir Atölyesi Proje Koordinatörü Görkem Verdi, ‘İncelenen seslerde en yüksek ses seviyesi Maslak’ta çıkarken en düşük seviyeye ise Sarıyer sahip oldu’ dedi. 8 Mart’ta başlayana çalışmanın 7 grupla 7 farklı bölgede yapıldığını ifade eden Verdi, süreci Yeni Şafak’a anlattı.

7 Bölgede Çalışma Yapıldı

Verdi, ‘Kadıköy, Üsküdar, İstiklal Caddesi, Büyükdere Caddesi (Maslak), Eminönü-Karaköy, Laleli-Beyazıt ve Sarıyer olarak 7 bölgeye ayrıldık. Bu bölgelerden 30 dakikalık ses kayıtları aldık. Daha sonra maket çalışmalarını yaptık. Önce her grup birer tane kendi bölgesinin maketini yaptı. Daha sonra ise ortak bir maket yapıldı. Böylece ses analizlerinin topografyaya entegre edilerek ses siluetinin oluşturulması sağlandı’ diye konuştu. Verdi, İstanbul’un en gürültülü noktası 5 puanla İTÜ-Levent-Zincirlikuyu Hattı olurken, en sessiz bölge ise 1.98 puanla Sarıyer Hattı’nın belirlendiğini söyledi.

Gürültü Sergisi

İlk gerçekleştirilen maket çalışmasını bölgenin kimliği, ses çeşitliliği ve seslerin şiddetlerini barındırdığını belirten Verdi, bölgedeki mimari ve şehirsel öğelerin soyutlanarak makette yerini aldığını ifade ediyor. Verdi, sesin yüksek olduğu bölgelerin topografik yüksekliği artırılarak vektörel bir oran yakalanmaya çalıştıklarını söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi ortaklığında 42 kişilik ekibin yürüttüğü ‘Şehir ve Ses’ atölyesinin düzenlediği ses maketlerin sergisi 11- 24 Mart tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde sergiye açıldı.

Sıralama: Puanlama:

1- İTÜ – Levent – Zincirlikuyu Hattı: 5
2- Kadıköy – Moda Hattı: 3.58
3- İstiklal Caddesi: 3.46
4- Karaköy – Galata Köprüsü – Eminönü Hattı: 3.18
5- Kuzguncuk – Üsküdar – Salacak Hattı: 3.16
6- Kumkapı – Beyazıt – Laleli Hattı: 2.16
7- Sarıyer Hattı: 1.98

Kaynak: http://yenisafak.com.tr/aktuel-haber/istanbulun-en-gurultulu-yeri-maslak-19.03.2013-501549

Etiketler

Bir yanıt yazın