İstanbul’un Anıt Ağaçları Arşivleniyor

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı'na bağlı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Avrupa Yakası´nda bulunan anıtsal nitelikli ve korunmaya değer ağaçların durumunu kayıt altına aldığı arşivleme çalışmalarını internet üzerinden erişime açtı.

İstanbul’da yer alan endemik türlerin, hızlı şehirleşmenin getirdiği tahribat tehdidine karşı koruma altına alınması adına başlatılan arşivleme çalışması, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu´nun kendisine yüklediği sorumluluğu yerine getirme amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı´na bağlı Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yürütüldü.

Hem yaş, çap ve boy itibariyle alışılmış ölçülerin üzerindeki boyutlarıyla hem de yöre folklorunda, kültür ve tarihinde sahip oldukları özel yerleri ile anıt ağaçlar her türlü önlem alınarak mutlak surette korunması ve doğal miras olarak gelecek nesillere bırakılması gereken kültür hazineleridir. “İBB Avrupa Yakası Anıt ve Korunmaya Değer Ağaçların Tespiti, Tescili, Ağaç Sağlığı ve Devrilme Riskinin Belirlenmesi Projesi” ile, anıtsal nitelikli ve korunmaya değer bu ağaçların bugünkü durumunun tespit edilmesi ve bu kültür hazinesine karşı sahiplenme duygusunun geliştirilmesi hedeflendi.

Proje kapsamında; Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü teknik elemanlarına ve araziden veri toplayacak teknik personele Ünal Asan ve Mehmet Selçuk Batal önderliğinde teorik sunumlar yapıldı ve bir teknik danışman grubu nezaretinde Hidiv Korusu ile Yıldız Parkı’nda uygulamalı eğitim faaliyetleri düzenlendi.

Eğitimlerin ardından yapılan tespit çalışmalarında elde edilen veriler, bir katalog-kitap olarak hazırlandı ve kent sakinlerinin ilgisine sunuldu. Ayrıca www.avrupaanitagaclar.com web sitesi üzerinden de ağaçlar hakkında detaylı bilgi almak mümkün.

Etiketler

Bir yanıt yazın