İstanbul’un 50 yıllık suyu Boğaz’dan geçiyor

Kadir Topbaş, Melen Projesi kapsamında İstanbul'un 2060 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak ve Asya ile Avrupa kıtasını birbirine bağlayacak dünyanın ilk ve tek "uzun su altı tüneli"inden İstanbullulara su müjdesi verdi.

Denizin altında, DSİ 14. Bölge Müdürü Yalçın Çomoğlu, İSKİ Genel Müdürü Adem Demir ve gazetecilerle birlikte 5 metre çapındaki su borusu içinden Asya’dan Avrupa’ya geçen Başkan Topbaş, 135 metrede en dip noktada durup, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Gelecek kuşak bizi bu fotoğraflarla anacak” dedi.

YILDA 1 MİLYAR LİTRE
Hürriyet’in haberine göre İSKİ tarafından bedeli ödenecek ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek olan su tünel, Melen Nehri’nden yılda 1 milyar 77 milyon metre küp suyu İstanbul’a taşıyacak. Başkan Topbaş, duygularını, “Üzerimizden gemiler geçiyor. İki kıtayı birleştiren dünyadaki ilk su tünelindeyiz” diyerek aktardı. Tünelin 6 metre çapında açıldığını ancak kaplamalar yapıldıktan sonra 4 metre çapına indiğini belirten Topbaş, tünelden saniyede 32.5 metreküp su geçeceğini anlattı. Topbaş, projenin hayata geçmesiyle İstanbul’un su probleminin kalmayacağını vurguladı ve şöyle konuştu: “Bu sistem devreye girdiğinde birleşik kaplar gibi Melen’den gelen su diğer barajlarımızla birlikte Asya ve Avrupa yakasında İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak. 2050, 2060 ve 2070’lerde İstanbul’da su kesintisi ve problemi yaşanmayacak. Proje temmuz sonunda tamamlanmış olacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın