İstanbul’un 2017 bütçesi 42 milyar lira

Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 Yılı Konsolide Bütçesi'nin 42 milyar lira olduğunu açıkladı. İstanbul'a dair planlarından bahsetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı konsolide bütçesini 42 milyar lira, kendi bütçesini de 18,5 milyar lira olarak belirlediklerini, konsolide bütçeden yatırıma ise 16,5 milyar lira ayırdıklarını söyledi. Bu bütçeyle hazırladıkları planları açıkladı.

Beşiktaş’tan Sarıyer’e ve Üsküdar’dan Beykoz’a da sahilin altından giden metro

Topbaş Marmaray, Yavuz Sultan Yelim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve 3. Havalimanı yatırımlarından şöyle bahsetti: “Raylı sistem yatırımları İstanbul’da ulaşımı değil erişimi sağlayacak ve bizi bu alanda başarıya götürecek en önemli yatırımlarımız. Kısa süre önce açılışını bile yapmadan Kadıköy-Kartal Metrosu’nun devamı olan Pendik-Kaynarca Metrosu’nu hizmete aldık. 82 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor. 80 kilometrelik raylı sistem ihale aşamasına geldi. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirdeki insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı. Güvenli, sağlıklı, hızlı ve konforlu erişim varsa vatandaş tercih ediyor. İşte biz de dünyanın en ileri teknolojisine sahip metrolar yapıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı metrolarla 2019 yılında 400 kilometrelik hedefimize ulaşacağız. İstanbul’da nihai raylı sistem hedefimiz ise bin kilometre.”

Denizin altından geçecek Üsküdar-Kabataş Yaya Geçidi’nin projesinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini söyleyen Topbaş, 2 kilometrelik geçitte yürüyen bantlar olacağını ve bisikletle de geçilebileceğini aktardı. Beşiktaş’tan Sarıyer’e ve Üsküdar’dan Beykoz’a da sahilin altından giden metro yapacaklarını belirtti.

Yerel seçim öncesi açıkladığı Haliç- Unkapanı Tüneli’nin ihale aşamasına geldiğini açıklayan Topbaş, İstanbul’a 17 tünel daha yapacaklarını söyledi.

“Duvarlarda çiçek açtırabildiğimize göre Haliç’e ekolojik köprü de yapabiliriz.”

Üsküdar, Aksaray, Beşiktaş, Kadıköy ve Beyazıt gibi meydan düzenleme çalışmalarının 2017 yılında hız kazanacağını, Levent’teki trafiği yer altına alınacağını anlatan Topbaş, Haliç üzerine bir ekolojik köprü inşaa edileceğini söyledi. Topbaş, “Çimenler üzerinde yürünerek karşıya geçilecek. Tam iki adanın arasına gelindiğinde ise Leonardo Da Vinci’nin Haliç için tasarladığı Leonardo Köprüsü devreye girecek. Bu projelerle Haliç’in sonuna kadar yürüyüş yapma, turisti gezi, fotoğraf çekme imkanı ortaya çıkacak. Ekolojik köprü bir ilk olacak. Duvarlarda çiçek açtırabildiğimize göre bunu da başarırız diye düşünüyorum.” dedi.

“2017 yılında İstanbul Kentsel Master Planını da hayata geçireceğiz”

Kentsel dönüşüm kapsamında kültürel varlıklar, deprem riski taşıyan alanlar, iskan alanları ve çöküntü alanlarını koruma kullanma dengesini gözeterek yenilediklerini söyleyen Topbaş, “Başkan olarak kendi dönemimde yaptığım en büyük iş İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi’ni (İMP) kurmak ve İstanbul ile Trakya’yı planlamak oldu. İMP’yi kontrol eden ve denetleyen bir yapıyla yeniden hayata geçirme çalışması yaptığımızı belirtmek istiyorum. 2017 yılında İstanbul Kentsel Master Planını da hayata geçireceğiz. İlçe belediyeleri dahil, kentsel dönüşüm ve gelişim yaparken bütün herkes bu plana uyacak. Böylece daha planlı bir İstanbul ortaya çıkacak. Altını çizerek söylüyorum; İstanbul Kanunu olmalı ve bu şehirde bakanlıklar dahil başka kuruluşların plan yapma yetkisi olamamalı.” dedi.

Topbaş, 2017 bütçesinde deprem hazırlıkları ve risk azaltma çalışmalarına 1 milyar lira ayırdıklarını ve son birkaç yıl içerisinde İstanbul’daki bütün kamu binaları ile köprü ve kavşakları depreme hazır hale getirdiklerini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın