İstanbullular’ın Ranta Değil Sağlıklı Yaşamaya İhtiyacı Var!

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yapılan basın açıklamasında İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi'ne ilişkin bilgiler verildi.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında İstanbul İkitelli Uluslarası Sağlık Hizmetleri Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafında kamu- özel ortaklığı modeli ile kurulan İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’ne ilişkin bilgiler verildi.

Toplamda 790.000m²’lik kapalı alana kurulacak olan tesisin planlarda sadece sağlık tesisi olarak gösterildiğine fakat içerisinde bankadan otele kadar birçok farklı fonksiyonun barındığına dikkat çeken Mücella Yapıcı, “Tüm bunları düşünmüşler fakat bukada büyük bir tesisin yaratacağı atık miktarını düşünmemişler.” dedi.

Ayrıca sağlık kampüslerine ait imar planı yapma yetkisinin yerel yönetimlerden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesine ilişkin olarak “Bu planlar tepeden inme ve yerel yönetimleri hiç düşünmeden yapılmış planlardır.”diyen Yapıcı, büyük kentlerde yapılması öngörülen sağlık tesislerinde yer seçiminin orada çalışacak kişilerin ulaşımına, ikametine bağlı olduğu belirterek bu bağlamda planların yerel yönetim tarafından yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Tesislerin, sağlık tesisi mantığıyla örtüşmediğine dikkat çekilirken bir sağlık tesinin yer seçiminin temelinde hızlı bir şekilde hizmet verme mantığının olması gerektiği, yeni kampüs projelerinin ise kentlerden çok uzak olması nedeniyle ulaşımın güçlüğüne vurgu yapıldı.

İkitelli Kampüsü için ayrılan alanın tüm ulaşım problemlerinin yanı sıra ÇEPAŞ adlı bir şirketin maden sahası ve Olimpiyat alanında kaldığı belirtildi. Söz konusu bölgede kaçak gölet haline getirilmiş taş ocağı ve hafriyat döküm alanı haline geririlmiş Hamamı Dere Vadisi bulunuyor.

Tabipler Odası, eski hastanelerin iyileştirilmesi yerine onları atıllaştırıp kullanılmaz hale getirerek dönüşüm baskısı altında bırakıldıklarına dikkat çekti. Şişli Etfal, Taksim İlk Yardım, Numune, Samatya, Çapa, Cerrahpaşa Hastanesi gibi kamu hastaneleri örnek gösterilerek hükümetin kent içerisinde kalmış kamu arazilerini değerlendirmeye çalıştığına vurgu yapıldı.

Yatırımcısına %70 Doluluk Oranı Sözü!

Yatırımcısına %70 doluluk garantisi veren hükümetin halkın sağlığı üzerinden rant elde ettiğine vurgu yapılırken aynı durumun, 3. Köprü ve Marmaray’ın yatırımcıya trafik garantisi olarak sunulmasında da görüldüğü belirtildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın