İstanbullular “Gerçek Yeşil”in Peşinde

Kuzey Ormanları'nın yok olmasından sürgüne dönüşen kentsel dönüşüm projelerine kadar geniş yelpazeden sorunlar Kadıköy'de düzenlenen İstanbul Kent Mitingi ile dile geldi.

Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, Çamlıca Camisi, kentsel dönüşüm gibi saymakla bitmeyen tartışmalı projeler jet hızıyla devam ediyor. Bununla birlikte projelere yönelik sivil toplum tepkisi de mitinglerle kendisini gösteriyor.

On binlerce vatandaş katıldı

Çeşitli sivil toplum kuruluşları öncülüğünde 22 Aralık Pazar günü “Yağmaya Karşı Haydi İstanbul’u savunmaya” sloganıyla Kadıköy’de gerçekleşen İstanbul Kent Mitingi’ne on binlerce vatandaş katıldı. Sivil toplum örgütlerinin de yoğun ilgi gösterdiği mitinge Abbasağa Forumu, Türkiye Sakatlar Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Fikir Sahibi Damaklar, Kent Hareketleri gibi birçok STK katılırken bazı siyasi partiler de miting alanında yer aldı.

Halkbank’a tepki

Gruplar 12:00’da Söğütlüçeşme’de buluştuktan sonra kortejler halinde Bahariye Caddesi’nden yürüyerek rıhtımda oluşturulan miting alanına girdi. Miting sırasında “Evime, mahalleme, kentime dokunma”, “Yıkımlara karşı omuz omuza”, “Varoşlarda birleş, alanlarda devleş”, “Afet değil talan yasası”, sloganları sık sık tekrarlandı. Son günlerde gündemi sarsan yolsuzluk operasyonları da mitingin gündemindeydi. Göstericiler Miting alanına yürürken Altıyol Caddesi’nde bulunan Halkbank Şubesi’nin önüne ayakkabı kutuları bırakarak yolsuzlukları protesto etti.

Yeşil alanların korunması toplumsal talep

Konserler ile devam eden mitingde çeşitli siyasi partiler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları adına yapılan konuşmalarda İstanbul’da yaşanan talan ve yağmaya karşı halkın tepkisi dile getirildi, yeşil alanların korunmasının toplumsal bir talep olduğu ifade edildi.

Polis müdahalesi hastanelik etti

Bazı göstericiler ile polis arasında çıkan gerginlik sonucu polis basınçlı su ve biber gazı ile müdahale ederken bazı göstericiler polise taş attı. Mitingi düzenleyen platform üyelerinin ısrarlı çağrıları sonucu gerginlik yatışırken miting kaldığı yerden devam etti. Gazdan etkilenen beş kişi hastaneye kaldırılırken 64 yaşındaki kalp hastası Elif Çermik isimli vatandaş gazdan ağır etkilendi. Çelmik’in Haydarpaşa Numune Hastanesi yoğun bakım ünitesinde olduğu ve durumunun kritik olduğu öğrenildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın