İstanbul’dan Dubai olur mu?

İstanbul'un finans merkezi olma hedefinin irdelendiği makalede, İstanbul'un henüz Avrupa'nın Dubaisi olmaya hazır olmadığı belirtildi.

Bloomberg’de yer alan makalede, İstanbul’un henüz Avrupa’nın Dubaisi olmaya hazır olmadığı belirtildi.

İstanbul’un finansal merkez olma hedefiyle iş yaratma ve refah artışının hedeflendiğinin kaydedildiği makalede, İstanbul’un önünde tırmanması gereken koca bir dağ olduğu görüşüne yer verildi.

Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik performansının etkileyici olarak nitelendirildiği makalede, iç piyasanın büyüklüğünün yanı sıra sahip olduğu 75 milyonluk genç nüfusun finansal hizmetler penetrasyonuna katkısına değinildi.

Hükümetin aktif dış politikası ile geniş finansal ürün yelpazesi ile Balkanlardan Orta Doğu’ya kadar eski Osmanlı bölgesi oluşturduğu belirtildi. ülkenin mevcut dayanıklı bankacılık sisteminin yanı sıra ucuz emek ve güçlü bağlantıların olduğu kaydedildi.

Söz konusu kalemlerin bir Dubai yaratmak için yeterli olmadığı, doğru vergi ve düzenleyici sistemin yanı sıra yasal bir çevrenin oluşturulmasının önemli isimleri çekmek açısından daha önemli olduğu vurgulandı. Ayrıca vasıflı, İngilizce’ye hakim işgücünün sağlanması gerektiğine yer verildi. Türkiye’nin söz konusu ön koşullara sahip olmaması nedeniyle finans merkezlerinin değerlendirildiği endekslerde Türkiye’nin alt sıralarda bulunduğuna dikkat çekildi.

Z/Yen Grup tarafından oluşturulan Küresel Finans Merkezleri Endeksi’ne (GFCI) göre, İstanbul’un Prag, Varşova, Glaskov ve İskoçya’nın altında 66. Sırada yer alırken, Dubai’nin 29. Sırada yer aldığı bildirildi.

Dünya Ekonomik Forumu Finansal Gelişim Raporu’nda, Türkiye’nin finansal sektörünün 60 ülke arasında 43. Sırada yer aldığı kaydedildi.

Türkiye’nin çaba içerisinde olduğunun dile getirildiği makalede, Z/Yen Raporu Editörü Mark Yeandle’nin görüşlerine yer verildi.

Çabaların finansal sektör içerisinde İstanbul’un profilini iyileştirdiğine değinen Mark Yeandle, 2009 planının İstanbul’u gelecek sene endekste 50. sıraya taşıyabileceğini belirtti.

Bir takım rekabetçi zorlukların yer aldığı, Türkiye’nin yüzde 35’lik oranına kıyasla, Dubai’nin yabancılar için yüzde 0 gelir vergisi oranı sunduğu kaydedildi. Öte yandan Türkiye’nin internet ve medya özgürlükleri konusundaki zayıflıkları, kamuoyunca iyi bilinen davalardaki bir dizi kuşku uyandırıcı durumlar gibi faktörlerin Türkiye’nin öngörülebilir bir Pazar olması önünde engel teşkil ettiğine yer verildi.

İstanbul’u küresel şirketler için daha çekici bir şehre dönüştürmek için atılacak her adımın Türkiye’nin ekonomisi için olumlu olacağı belirtildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın