İstanbul’da bir ilk!

Caddeler trafiğe kapalı, bisiklete açık.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İstanbul’a iki yeni şehir projesinin hazırlıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hızla yapılıyor. Avrupa yakasındaki yeni şehrin Kayaşehir civarında olması planlanıyor. Şehirlerin nüfusunun da 500 binden başlayarak 1 milyonu bulması öngörülüyor.

AFET ODAKLI KENT
Yeni şehrin kuruluş kararı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırken, bakanlık Anadolu ve Avrupa yakasına kurulacak iki yeni şehirde doğal, tarihi ve kültürel özellikleri ön plana çıkarmayı hedefliyor. Yeni şehirde İstanbul’a özgü kentsel tasarım projeleri devreye sokulacak. Bakanlık yetkilileri, “Yeni şehir işlevsel olacak. Afet odaklı kent, yakın yerleşim yerlerini göz önünde bulunduracak. Kentte, zemin emniyetine göre yerleşim kararı alınacak. Mimari anlamda da kültürel çeşitliliği içinde barındıran bir şehir olacak” dedi. Bölgede en üst düzeyde mimari, inşaat ve peyzaj standarttan kullanılacak. Bakanlık, yeni şehrin bazı bölgelerine Osmanlı ve Selçuklu mimarisini çağdaş bir üslupla uygulayacak.

İstanbul’un trafik çilesinin yeni şehirde oluşmaması için de çalışmalar yapılıyor

CADDEYE PARK YASAK
Bu kapsamda bakanlık, caddelerde araç parkının önüne geçecek. 1 milyonluk yeni İstanbul’da vatandaşlar, toplu taşıma ve bisiklete özendirilecek. Yeni şehir, Türkiye’nin sağlık merkezi olacak. Merkezin içinde çocuk hastanesi, sağlık ve eğitim tesisleri, bilimsel araştırma merkezleri ile konut alanları bulunacak. Biocity olarak adlandırılması planlanan kent, ülkeye önemli sağlık tesisleri kazandıracak. Bu kente yapılacak yatırımlarla yabancı sermaye girişinin de artması hedefleniyor.

Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, rezerv alanlar belirleme yetkisine sahip olurken İstanbul’da 38 bin 500 hektarlık rezerv alanı belirlendi. Arnavutkoy, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece ilçelerinde güvenli yerleşim için rezerv alan belirlenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın