İstanbul’a dev afet önleme ve eğitim merkezi yapılacak

"ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü"nde konuşan Başkan Kadir Topbaş, 27 bin metrekarelik bir alanda Afet Önleme ve Eğitim Merkezi'ni kuracaklarını açıkladı.

İki yılda bir düzenlenen ”ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü”nün sahipleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu.

Törende konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’da depremle ilgili bir eğitim merkezi projelendirme safhasında uluslararası çalışmaların buna yönlendirmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, İstanbul’un 8 bin 500 yıllık yerleşik tarihi ve dünyada 3 büyük imparatorluğuna ev sahipliği yapmış bir şehir olduğunu söyledi.

Deprem riskinin bu şehrin öncelikli sorunlarının başında geldiğini ifade eden Başkan Topbaş, İstanbul’da Afet Önleme ve Eğitim Merkezine ihtiyaç olduğunu ve bu sorunun çözümü için atılan adımların önemli olduğunu kaydetti. Günümüzde teknolojik gelişmeler dolayısıyla insanların kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu anlatan Kadir Topbaş, böyle bir süreçte bilgi ve deneyimlerin paylaşılması gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul’da katılımcı bir yönelim anlayışını ön planda tutmaya çalıştıklarını, kentliye vapur ve taksi model seçiminden otobüslerin rengine kadar danışıldığını hatırlatan Topbaş, “İstanbul’un deprem riskini, şehri yeniden yapılandırmak için bir şans olarak görmeliyiz. Afet Önleme ve Eğitim Merkezi olarak ortaya çıkacak yapı için 27 bin metrekarelik bir alan tahsis ettik ve 9 bin 500 metrekarelik kapalı bir alan olacak. Bu merkezi hayata geçirmek istiyoruz” diye konuştu.

ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü Başkanı Javier Del Pozo da çalışmaların beklenenin çok daha ötesine ulaştığını belirterek, “İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi için tasarlanan yaratıcı bina ile bekentileri ve ihtiyaç duyulan fonksiyonları karşılayacağına inanıyorum” dedi.

Konuşmanın ardından 1495 ekip halinde 2 bin 692 mimarın katıldığı yarışmanın sonucunda, 100 bin dolarlık birincilik ödülü Hırvatistan’dan ”Radionica Arhitekture” ekip lideri Goran Raco’ya, 50 bin dolarlık ikincilik ödülü Vietnam ekibi ”Group8asia” adına Gregorie Du Pasquier ve Francois de Marcignac’a, 20 bin dolarlık üçüncülük ödülü Lübnan ekibi ”109 Architectes”adına İbrahim Berberi’ye verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın