İstanbul’a Bir Dolgu Meydan Daha Geliyor

Gezi, toplantı, alışveriş ve miting alanı için Maltepe, Yenikapı ve Tuzla sahillerinde yapılan dolgu alanlarına bir yenisi daha ekleniyor. Şile’de 90’lı yıllarda doldurulan alan üzerine 8.5 milyon Liraya liman ve meydan projesi yapılacak.

Megakent İstanbul’un dört bir yanı dolduruluyor. Doldurma işlemlerinden ilki Maltepe’de yapıldı. 3.5 kilometre uzunluğunda ve toplam 1 milyon 200 bin metrekareyi kapsayan “dolgu meydan” miting, spor ve gezi amaçlı yapılarak hizmete girdi. İstanbul’daki ikinci dolgu meydan Yenikapı’da miting ve gezi alanı olarak kullanılmak üzere yapıldı. 518 bin metrekare deniz dolduruldu. Deniz doldurularak meydan olarak planlanan üçüncü alanın ise Tuzla’da yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor. Marina, alışveriş ve eğlence merkezi olarak inşaası devam eden bu yeni dolgu alan 29 Mayıs’ta hizmete girecek. Son olarak ise geçtiğimiz hafta yapılan ihaleyle Şile’de 90’lı yıllarda yapılan dolgu alan yenilenerek liman ve meydan yapılması için düğmeye basıldı.

7 Ayda Bitecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yerel seçimler öncesi açıkladığı vizyon projeleri, 7 Haziran milletvekili seçimlerine günler kala ihaleye çıkmaya başladı. Şile, Hacı Kasım Mahallesi sınırları içerisinde Liman Mevkii’nde bulunan ve 90’lı yıllarda yapılan dolgu alanının yenilenmesiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ihale geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Malatya merkezli Başarı İnşaat’la yapılan sözleşmeye göre 7 ayda bitirilmesi planlanan Şile limanı ve meydanı projesi 8.5 milyon Liraya mal olacak. Proje, Büyük Mendirek, çekek alanı, küçük mendirek ve liman çanağının güneyinde yer alan dolgu alanıyla birlikte 120 bin metrekarelik alanı kapsıyor.

6 Yeni İskele

Mevcut durumu ile barınma ihtiyacına yeterli oranda cevap veremeyen liman içi, Şile Liman Yenileme ve Rekreasyon Projesi kapsamında, 100’er metrelik 6 adet iskele ile güçlendirilecek. Şile balıkçılarının yanı sıra misafir teknelerin de rahatlıkla barındığı, teknik donatılarıyla ihtiyaçlarını karşılayabildiği 250 teknelik bir liman kullanımı sunacak. Yeniden tasarlanan balıkçı barınakları, balık satış üniteleri, liman işletme binası, sahil güvenlik binası, çekek ve bakım alanlarının yanı sıra, festival, şenlik, spor müsabakaları, geçici eğlence parkları, çim oyun tepeleri, kaykay, sirkler, kermes, fuar gibi etkinliklerle yıl boyunca kente hareket katacak 14 bin metrekarelik etkinlik alanı, Şile’nin yaz ayları dışında da canlı kalmasını sağlayacak. Kıyı aksında tasarlanan restoran, kafeteryalar, denize inen oturma ile ağaç altı dinlenme alanları ve kent meydanı, ziyaretçileri sosyal mekanlarla buluşturacak.

10 Bin Metrekare Alanda Yok Yok

Şile’de yapılacak 10 bin metrekarelik meydanda 2 adet kafeterya, 11 adet büfe, açık ve kapalı restoran, 820 metrelik yürüyüş-koşu parkuru ile bin 100 metrelik bisiklet parkuru yer alacak. Şile Kumbaba plajından başlayıp Şile Limanı’na kadar uzanan 20 hektar büyüklüğündeki dolgu alanı için hazırlanan, Koruma ve Kurul tarafından onaylanan projeye göre, ana meydan, gölgelikle serinleyecek.

Sahile Yürüyen Merdiven

Topoğrafik eşikler ve yerleşim alanlarının kesmesiyle kent merkezinden kopuk durumda olan proje alanının merkezle ilişkisi, konforlu yaya sirkülasyonunu sağlayacak yürüyen merdiven aksları ve otopark alanları ile güçlendirilecek. Projede 450 araçlık otopark, 21 araçlık otobüs, 50 adet bisiklet alanıyla, denizin üzerinde 270 metre uzunluğunda dubalı yaya yolu olacak. Öte yandan, İstanbulluların yaz aylarında hücum ettiği Kumbaba Plajı da yeniden düzenlenecek. WC, duş, soyunma kabinleri, kafeterya, gözetleme kuleleri tasarlanırken, Pot Deresi ve çevresi, bitki örtüsüyle korunup, arasında gezinti yolları oluşturulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın