İstanbul’a 3. Havalimanı için Dev İhale Başlıyor

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihaleleri arasında adı geçecek 9 milyar Euro'luk 3. havalimanı için nefesler tutuldu. Gözler saat 10.00'da başlayacak ihale için Esenboğa'da...

İstanbul’u kim uçuracak? İşte bu sorunun cevabını bugün öğreneceğiz. İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanı için planlanan ve Cumhuriyet tarihinin devleri arasında anılacak ihale, saat 10.00’da Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde başlıyor. 2’si yabancı olmak üzere toplam 17 firmanın şartname aldığı ihale yap- işlet – devret modeliyle gerçekleştirilecek. İhalenin 4 etapta yapılması planlanıyor. 

Dünyanın en büyük havalimanı

İstanbul Avrupa yakasının kuzeyine Arnavutköy ilçesine yapılması planlanan 3. Havalimanı tamamlandığında dünyanın yolcu kapasitesi en büyük havalimanı olacak. Projenin ilk etabı olarak 90 milyon yolcu kapasiteli ana termianl binası 2017’de hizmete açılacak. Tüm etapları tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak havalimanıdna toplam, 4 terminal binası 6 pist ve 8 kontrol kulesi bulunacak. Proje yaklaşık 9 milyar Euro’ya mal olacak. 

Taksim’e gitmek 15 dakika

Havalimanı’na ulaşım için Osmanlı – Rus savaşı sırasında sökülen İstanbul’un kuzeyine giden banliyö tren hattı tekrardan canlandırılacak. Havalimanı, 3. köprüden geçirilmesi planlanan hızlı tren hattına da bağlanacak. Böylece Havalimanı’na inen bir yolcu, hızlı trenin ulaşacağı illere kolayca gidebilecek. Yapımı planlanan yeni tren hatları ile havalimanından Taksim’e 15 dakikada gidilebilecek. 

Etiketler

Bir yanıt yazın