İstanbul Radyo Evi Kapılarını Dinleyicilerine Açtı

Açık Kapı Mimarlık Festivali'nin bugünkü duraklarından biri, 1945 yılında Harbiye'de inşa edilen İstanbul Radyo Evi idi.

Toplamda 13 stüdyo bulunan İstanbul Radyo Evi’nde, tüm stüdyolar binanın iç kısmına bakacak şekilde konumlandırılmış. Tüm yapı bina içindeki tek seyircili stüdyo olan A Stüdyosu’nun etrafında yükseliyor. Binadaki bazı stüdyolara Mesut Cemil, Nida Tüfekçi gibi TRT sanatçılarının ismi verilmiş. Ankara Stüdyolar Dairesi’nden gelen mühendisler tarafından stüdyonun kullanımına göre özel hesaplar yapılarak duvarlara ses tutucular yerleştirilmiş. Stüdyo ile kontrol odasını birbirinden ayıran cam bölme ise ışığı yansıtmayacak şekilde özel olarak seçilmiş. Avrupa’da ilk üçün içinde olan binada zamanlama çok önemli. Bu nedenle özellikle koridorlarda ve stüdyo içlerinde dijital saatlere sıkça rastlanıyor. Stüdyo içindeki saatler ise saniye göstergeli.

Keyifli geçen gezide ziyaretçiler, A Stüdyosu, radyo yayını yapan stüdyolar, kayıt stüdyoları, ana kumanda odası ve arşiv odasını görme imkanı buldular.

Etiketler

Bir yanıt yazın