İstanbul Ofis Pazarı 2012 İlk Çeyrek Raporu Yayınlandı

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy'nin üç ayda bir hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2012 ilk çeyrek raporu yayınlandı.

Rapor Ocak, Şubat ve Mart aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri ve Propin’in gelecek dönemler için öngörülerini kapsıyor.

İstanbul Ofis Pazarı’nda yeniliklerin ve değişimin yaşanacağı bir sürece girildi. Değişimi net değerlendirmek amacıyla, Propin bu raporunda A Sınıfı Ofis Stokunda Planlanan Büyüme’yle ilgili bir bölüm hazırladı. Bu bölümde İstanbul’da yaklaşık 2,6 milyon m² A sınıfı ofis stoku bulunduğu, 2012- 2014 arasında arza katılacak A sınıfı ofis projeleriyle stokun minimun 4 milyon m²’yi bulacağı açıklandı.

Propin, hazırladığı raporda 2012 ilk çeyrek dönemde ofis piyasasında yaşanan gelişmeleri şöyle özetliyor;
– MİA’daki (Merkezi İş Alanı) A sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranı bir önceki çeyrekteki seviyesini korudu ve %11,1 olarak gözlendi.
– MİA’daki ofis binalarının kira ortalaması A sınıfı binalarda 30,2 ABD Doları /m² /ay, B sınıfı binalarda 15,6 ABD Doları /m² /ay olarak gerçekleşti.
– A sınıfı binaların genel boşluk oranında en dikkat çekici değişiklik önceki döneme göre % 3,5’luk azalmayla MİA Dışı-Asya’da gözlendi.
– Ofis binalarının genel kira ortalaması MİA Dışı – Avrupa ve MİA Dışı – Asya’daki A sınıfı ofis binalarında azaldı. B sınıfı ofis binalarındaysa benzer seviyelerde kaldı.

Propin’in hazırladığı rapora göre; 2012 İlk Çeyrek Dönemi’nde, ağırlıkla 2011’den sarkan kiralama ve satın alma işlemlerinin getirdiği tempo devam etti. Bu dönemde 20.000 m² ve üzeri ofis ihtiyacı olan firmaların arayışlarının gündeme geldi. MİA’daki ofis kira rakamları büyük metrekare ofis kullanıcılarının bütçelerini zorladığı için, büyük alan arayışında olan firmalar alternatif bölgelere ilgi göstermeye başladı.

Raporda, Kağıthane Bölgesi’ndeki nitelikli projelerin teslim tarihlerin yaklaşmasının bölgeye olan talebi arttırdığı belirtildi. Kağıthane Bölgesi’nin, MİA’ya yakın bölgelerde bulunmak isteyen kullanıcılar için tercih edilen bölgelerden biri haline gelmeye başladığı ifade edildi. Papirus Plaza gibi tek katta 5,000 m²’ye yakın geniş alanlar sunabilen projeler geniş alan ihtiyacı olan kullanıcıların ilgisini çektiği belirtildi.

Yeni gelişmekte olan Kartal, Ataşehir ve Kağıthane ofis bölgelerine ek olarak Asya Yakası metro hattı üzerinde yer alan Küçükyalı – Maltepe Bölgesi de ilgi çekmeye başladı. Propin, Küçükyalı – Maltepe Bölgesi‟nin gelişen ulaşım hatları ve kentsel dönüşüm projelerinin başlamasıyla yakın dönemde talep gören bir bölge olacağını öngörüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın