İstanbul Modern’e tatsız sürpriz…

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, onayladığı Galataport projesi çerçevesinde Eczacıbaşı grubuna ait İstanbul Modern Sanat Müzesi binasının kaldırılmasına karar verdi.

İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu tarafından geçen hafta onaylanan Galataport projesi planları çerçevesinde Karaköy sahilinde bulunan İstanbul Modern Sanat Müzesi”nin de kaldırılması kararı verildiği ortaya çıktı.

İstanbul Modern’in üzerinde bulunduğu sahanın halka açık yeşil alan olarak düzenlenmesi planlanıyor. Kurul bugünkü toplantısında bu konuyu tekrar görüşecek Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait İstanbul Salıpazarı Liman Alanı’nda hayata geçirilmesi düşünülen Galataport isimli Salıpazarı Kruvaziyer Liman projesi için 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma planlarını hazırlayan Özelleştire İdaresi’nin 4 numaralı Antrepo’da bulunan İstanbul Modern’in akıbeti ile özel olarak ilgilendiği öğrenildi. Özelleştirme İdaresi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı’na yapının kaldırılıp kaldırılmaması yönünde görüş sorduğu söz konusu iki kamu kurumundan iki farklı görüş geldiği belirlendi.

BÜYÜKŞEHİR “KALDIRILSIN” DEDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’den Galataport planları ile ilgili Özelleştirme İdaresi’ne gönderilen yazıda İstanbul Modern’in kaldırılması teklif edildi. Kültür Bakanlığı’ndan gönderilen yazıda ise müzenin korunması istendi. Özelleştirme İdaresi Galataport ile ilgili hazırladığı planda müzenin mevcut halde korunmasına yer verdi. Fakat İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu plan üzerinde yaptığı tadilatta Büyükşehir Belediyesi’nin görüşü doğrultusunda değişiklik yaptı. Yapılan tadilatla Nusretiye Saat Kulesi’nin çevresinde yeralan projenin yüzde 14’lük bölümüne denk gelen alanın kamuya açık yeşil alan olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamında 4 numaralı Antrepo’da yer alan İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin kaldırılması kararlaştırıldı. İstanbul Modern’in bulunduğu 8 bin metrekarelik sahanın Galataport projesi kapsamında düşünülen meydanın bir parçası olacağı ve kamuya açık yeşil alan olarak düzenlenmesinin planlandığı belirtildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın