İstanbul Kültür Sanat Vakfı 50 Yaşında

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 2022’de 50. yaşını kutlamaya hazırlanıyor.

İKSV, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın İstanbul için kurduğu bir festival hayalinin somutlaşmasıyla çalışmalarına 1972 yılında başladı. Vakıf 2022’de 50. kez İstanbul’un kültür ve sanat yaşamına güç vermeye hazırlanıyor.

Yolculuğuna tek bir İstanbul Festivali’yle başlayan vakıf, aradan geçen 50 yılda güncel ve klasik müzik, sinema, sahne sanatları, güncel sanat ve tasarım alanlarında düzenlediği binlerce etkinlikte on iki milyonu aşkın izleyiciyi ağırladı. Türkiye’de festival ve bienal olgusunun yerleşmesine, benimsenmesine katkıda bulundu. Dünyanın önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbul’da ağırladı; yurtdışında Türkiye’nin sanatsal üretimini yansıtan etkinlikler düzenledi. Kültür-sanat aracılığıyla Türkiye’nin uluslararası bağlarının güçlenmesine katkıda bulundu. Ödüller ve yapım desteklerinin yanı sıra verdiği eser siparişleriyle sanatı ve sanatçıları destekledi. Araştırmalar yürüterek, raporlar hazırlayarak ve işbirliği projeleriyle, kültür politikalarının geliştirilmesi, kültür yönetiminin çeşitlenmesi ve güçlenmesi için çalıştı.

İKSV, 50. yılını 5 Haziran Pazar akşamı İstanbul’un farklı parklarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştireceği konserlerle kutlayacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konserler tüm İstanbulluların katılımına açık olacak.

İKSV, Haziran ve Temmuz aylarında Beylikdüzü’nden Yıldız Parkı’na, Küçükçekmece’den Müze Gazhane’ye İstanbul’un farklı park ve açık hava mekânlarında düzenleyeceği ücretsiz klasik müzik ve caz konserleriyle İstanbullularla buluşmaya devam edecek.

İKSV 50. yaşını tüm yıla yayılacak film gösterimleri, konserler, sergiler, gösteriler, atölye çalışmaları, söyleşiler ve farklı etkinliklerle kutlayacak.

İstanbul Film, Müzik, Caz ve Tiyatro Festivalleri sene boyunca şehirde festival havası estirecek. Filmekimi sonbaharda sinemaları şenlendirecek. Venedik Sanat Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu ve İstanbul Bienali bir kez daha Türkiye’yi uluslararası sanat gündeminin merkezine taşıyacak.

Nejat Eczacıbaşı Binası’nda yer alan Salon İKSV de iki yıllık aranın ardından Mart ayında yeniden kapılarını açacak. Salon ayrıca iki günlük Gezgin Salon festivaliyle Parkorman’a taşınacak.

İKSV ve Zorlu PSM işbirliğinde, Anna Karenina balesiyle izleyicilerle buluşacak Zürih Balesi ve 2018 yılında verdiği efsane konser hâlâ hafızalardan çıkmayan Nick Cave & The Bad Seeds de İKSV’nin 50. yılındaki konukları arasında yer alacak.

İKSV Alt Kat da seneye yayılan etkinlikleriyle gençlerin ve çocukların sanatsal gelişimine katkı sağlamayı sürdürecek.

İKSV, 2022 yılında farklı destek, teşvik ve ödüller aracılığıyla kültür-sanat alanına 15 milyon TL’ye yakın katkı aktarmayı hedefliyor.

İKSV, 50. yılında iki yeni tiyatro prodüksiyonunu hayata geçiriyor. Özen Yula’nın yönetmenliğini üstlendiği “Alelade Aşıklardan Farkımız”, Sabahattin Ali ve Aliye Ali’nin birbirlerine yazdıkları mektuplardan yola çıkan bir ‘müzikli tiyatral gösteri’ olacak.

İKSV, ID İletişim ve Zorlu PSM ortak yapımcılığında hazırlanan, Serdar Biliş’in yönetmenliğini üstlendiği “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” ise Ahmet Hamdi Tanpınar’ın unutulmaz eserine çağdaş bir yaklaşım sunacak. Her iki gösteri de 2022 sonbaharında prömiyer yapacak.

İKSV gelecek için çalışmalarını sürdürürken, adımlarını sosyal faydayı gözeterek, ekolojiyi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini odağa alan bir yaklaşımla atıyor. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları departmanı tarafından bu yıl Mart ayında yayımlanacak, Prof. Dr. Itır Erhart’ın kaleme aldığı raporda, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki tartışmaların kültür-sanat dünyamızdaki izdüşümü incelenecek.

2022’de 80. yaşını kutlayacak Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle bu yıl İKSV’nin tüm etkinliklerindeki öğrenci biletleri 10 TL olacak. Gençler, sanata daha kolay erişebilmelerine katkı sağlamayı amaçlayan Eczacıbaşı Genç Bilet projesiyle, İKSV’nin bu yıl düzenleyeceği etkinliklerde satışa sunulan öğrenci biletlerini 10 TL üzerinden alabilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın