İstanbul İçin Yeni Trafik Işıkları: Isiklarius

Art. Lebedev Studio, 1986 senesinden beri İstanbul ulaşımını sağlayan ISBAK ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeni trafik lambaları tasarladı.

Metafor
Trafik lambaları, dikkat çekmek ve önemli noktaları belirtmek amacıyla ünlem işareti şeklinde tasarlandı. Bu metafora rağmen, objeler hemen trafik işaretini hatırlatıyorlar.

Teknoloji
Isiklarius trafik işaretleri, dünyadaki ilk PHOLED (phosphorescent organic light-emitting diode) altyapılı sinyal paneli teknolojisine sahip.

Montaj
Işıkların yer aldığı ana birim ve döndürülebilen, yana yatırılabilen, ayarlanabilir bir kol, montaj birimlerini oluşturuyor.

Güvenlik
Isiklarius engelli yayaların güvenliği için tasarım ekibi tarafından geliştirilen bir sisteme sahip. Sinyal panelinde, sürücüleri engelli kişilerin karşıdan karşıya geçmek üzere olduğunu belirtmek amacıyla özel ikonlar kullanılıyor. Ayrıca duyma engelli kişiler için de bir ses sinyali mevcut.

Strüktürel Elemanlar
Trafik lambalarının ana birimi her profil ile çalışabilecek şekilde tasarlanmış. Köşebentler, belli bir ölçüye göre yapılmamış aletlerle, hassasiyet gerektirmeyecek şekilde yerleştirilebiliyor.

Bakım
Daha kolay bir kurulum, bakım, depolama ve nakliye için, aynı zamanda parça sayısını da düşürmek amacıyla gövde ve vizör tek bir parça halinde tasarlanmış.

Malzeme
İstanbul Tarihi Yarımada için tasarlanan trafik ışıkları doğal malzeme kullanılarak üretiliyor. Yüzey için ahşap kaplama üzerine vernik ya da ahşap görünümlü bir zar tabakası kullanılıyor.

Modüler Sistem
İki birimden oluşan üst bölüm tek bir birim şeklinde tasarlanırken, yaya ışıklarında iki birim kullanılıyor.

Tasarım Ekibi

Tasarım Direktörü: Artemy Lebedev

Sanat Direktörü: Timur Burbayev

Endüstri Ürünleri Tasarımcıları: Alexei Sharshakov, Anrey Fabishevsky, Vasily Markin, Maria Borzilova, Sushi Chao

Model: Alexander Pozdeyev

Görselleştirme: Philipp Gorbachev

Proje Yöneticileri: Andrey Dyakov, Evgeniy Volodin

ISBAK Ekibi: Sadullah Uzun, Yusuf Dursun, Fatih Öztürk, Aliye Akçil, Muhammed Alyürüki, Kevser Şimşek, Hakan Çelik

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Ne güzel haber (ciddidir)… Bu tip haberleri gördükçe içim daha fazla sızlıyor: Keşke kentlerin toplam niteliğini de bu mikro çözümlerde olduğu gibi iyileştirebilsek. Basına dağıtılan bu fotoğraf bile şehirlerimizin içler acısı halini ve onun için parıldayan bu yeni tasarımı / çözümü iyi anlatmaya yetiyor. Dolaşmaya falan da gerek yok.

Bir yanıt yazın