“İstanbul Hayali” !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde

ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden mezun Perihan Bayraktar'ın yönetmeliğini yaptığı "İstanbul Hayali" !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nde gösterimde.

Türkiye’nin ilk şehir plancılarından biriolan Aron Angel’in projeleri ile Türkiye’nin Cumhuriyet Dönemi şehircilik anlayışını, kentleşme tecrübesini gözler önüne seriyor. Gezi Parkı’nın, Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı´nın, Bağdat Caddesi’nin mimarı Aron Angel ilk olarak İstanbul’un Cumhuriyet döneminde bir kent olarak tasarlanması sırasında Henri Prost’un ekibinde yer alır, sonra onun yerine İstanbul Nazım Plan Bürosu başdanışmanlığına getirilir. Taksim’den Dolmabahçe’ye uzanan Gezi Parkı’nın içine Hilton Oteli’nin yapılması söz konusu olduğunda “şahsi menfaatlerin revaçta olduğu bir müessesede çalışmaktan utanç duyuyorum,” diyerek istifasını sunar. “Yeşillik bir alana tek bir çivi bileçaktırmam,” diyen Aron Angel, İstanbulluların parkına, yaşam alanlarına, ‘kent hakkı’na sermayeyi dokundurmadığı için adı “Bay Engel”e çıkıyor.

İstanbul Hayali, Aron Angel’in hayalindeki İstanbul’un bugünkü AVM’ler diyarı haline gelişinin panoramasını izleyicisine sunar. Filmin gösterimi, 13 Şubat’ta 14:30’da Cinemaximum Fitaş Salonu’nda yapılacak.


Etiketler

Bir yanıt yazın