İstanbul, “Engelsiz Tasarım Rehberi” ile yeniden inşa edilecek…

Kentlerimizde ulaşılabilirliğin önündeki engellerin kaldırılması için tanınan süre yaklaşık 120 gün sonra bitiyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca kanunun tanıdığı 7 yıllık sürenin uzatılmayacağı ifade ediliyor. Kamu kurumlarının ve belediyelerimizin geriye kalan 4 aylık sürede ulaşılabilirliğin önündeki tüm engelleri kaldırabilmeleri pek gerçekçi görünmüyorsa da, bunu başarabilmek için var güçleri ile çalıştıkları görülüyor.

Bilindiği gibi, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu gereği, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapının bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde engellilerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu süre Temmuz 2012’de sona erecek. Bu tarihten itibaren engelli vatandaşlar, kendilerine yönelik hizmetleri ihmal eden tüm kamu kurumlarından tazminat talep edebilecek.

Mevzuat yükümlülüğü gereği TBMM Başkanlığı’nca meclis binası ve yapılı çevresinde de ulaşılabilirliğin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu konuda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilgili birimlerinden görüş ve yardım istenmiş bulunuyor. TBMM, verilen süre bitmeden, engelli bireylerin de ulaşabileceği bir konuma ulaşmış olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, engellilerin ulaşımda ve kamu hizmeti alımında rahat hareket edebilmeleri için bir rehber hazırlamış. 38 sayfalık “Engelsiz Tasarım Rehberi” doğrultusunda, yaya yollarından merdivenlere, asansörlerden çeşmelere, duraklardan bina girişlerine kadar kent içindeki tüm kullanım alanlarının engellilere uygun hale getirileceği söyleniyor. Böylece, herkes için eşit kullanım hakkı verilmiş ve engellilerin kentsel yapıların tümünden diğer vatandaşlar gibi rahatlıkla faydalanması sağlanmış olacak.

“EngelsizKent” Haber Bülteni’nden aldığım bilgiye göre; engellilerin kent içinde tüm yapıları rahatlıkla kullanabilmesi için hazırlanan rehberde şehirde yapılacak tüm düzenlemelerin nasıl yapılacağı tek tek anlatılıyormuş. Yine aynı haber bülteninde, Engelsiz Tasarım Rehberi’nde yer alan yaya yolları ve kaldırımlar ile ilgili bölümde; “İstanbul genelindeki yaya yolları hareket kısıtlılığı yaşayan bireyler de dahil olmak üzere tüm yayaların erişimine uygun olacak. Yaya sirkülasyonunda süreklilik sağlanacak. Yollar, yeterli genişlikte düzgün ve kaygan olmayan bir zemine sahip olacak. Altyapı donatıları ile kent donatıları erişime engel olmayacak.” yazdığı belirtiliyor.

“Engelsiz Tasarım Rehberi”, 3194 Sayılı İmar Kanunu, 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu, Başbakanlık Talimat ve Genelgeleri gereği TSE Standartları ve BM Engellilerin Erişebilirliğinde Engelsiz Çevreler Tasarlama Kılavuzu dikkate alınarak hazırlanmış. Rehberde şehirsel çevre, yaya yolları ve kaldırımlar, yaya geçitleri, kent donatıları, otoparklar ve bina girişleri ile kamu yapıları, yerel yönetim birimleri, halka açık tesisler, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, kültürel ve sosyal tesisler, kongre merkezleri, yeşil alanlar, parklar ve rekreasyon alanları, spor salonları, spor alanları, stadyumlar, eğlence merkezleri, gösteri ve konser salonları için istenen tasarım ve uygulama kriterleri ortaya konulmuş.

2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmuş, İstanbul gibi tarihi bir kente yakışan da budur işte.

Bu arada, EngelsizKent.org, Avrupa Engelsiz Turizm Ağı (ENAT) üyesi olmuş bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun da desteğiyle Haziran 2006’da, Avrupa’da engelsiz turizmi destekleyen tarafları bir araya getirmek amacıyla kurulan ENAT’ın kurucuları arasında İngiltere Turizm Örgütü Visit Britain, Yunanistan Turizm Bakanlığı, İsveç Turizm Örgütü Tourism for All Sweden, Belçika Engelsiz Uzmanları Bürosu gibi 5 Avrupa ülkesinden 9 kuruluş var. ENAT’ın şu anda yaklaşık 50 ülkeden 400 üyesi bulunuyor.

EngelsizKent’i bu girişiminden dolayı kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile…

Etiketler

Bir yanıt yazın