İstanbul, Dünya Tasarım Başkenti Olma Yolunda…

İstanbul, kendisini “dünya tasarım başkent”ine dönüştürme vizyonu doğrultusunda önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

“Tasarımın Davos Zirvesi” olarak anılan IDA Kongresi, 15-16-17 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecek. Kongre hazırlıkları kapsamında International Council of Societies of Industrial Design’ın (Icsid) (Uluslararası Endüstriyel Tasarım Konseyi) icra kurulu toplantısı 29-30 Eylül tarihleri arasında İTÜ Taşkışla’da gerçekleştirildi.

Toplantı vesilesiyle, 29 Eylül Cumartesi gecesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Feriye Lokantası’nda bir davet düzenlendi. Davete, Icsid icra kurulu üyelerinin yanında, Türkiye’deki Icsid üyesi kurum ve kuruşların temsilcileri de katıldı. Davette söz alan Icsid İcra Kurul Başkanı Prof.Soon-in Lee, IDA Kongresi’nin farklı kültür ve medeniyetlerin kesişme noktası olarak addettiği İstanbul’da düzenlenecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Kongre vesilesiyle, Türkiye’deki tasarım endüstrisi, birikimini ve potansiyelini dünyaya aktarma fırsatı bulacak.” dedi. Davete; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen katılan İBB Turizm Atölyesi Başkanı Tülin Ersöz, kültür ve spor alanlarında dünya başkenti olma vizyonunu kanıtlamış olan İstanbul’un; önemli bir rekabet sahasında daha kendisini uluslararası düzeyde konumladığının altını çizdi. Icsid İcra Kurulu Üyesi ve İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof.Dr.Alpay Er ise; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tasarıma olan desteğinin IDA Kongresi’yle artarak devam etmesinin, kentin küresel tasarım haritasında merkezi bir lokasyon olarak yer almasına yapacağı katkıya vurgu yaptı.
Tasarım konusundaki dünyanın en geniş katılımlı ve prestijli zirvesi olan IDA Kongreleri; üç tasarım meslek birliği olan International Council of Societies of Industrial Design (Icsid) International Council of Communication Design (Icograda) ve International Federation of Interior Architects/Designers (IFI)’nin bir araya gelerek oluşturdukları International Design Alliance (IDA) (Uluslararası Tasarım İttifakı) tarafından beraberce düzenleniyor.

Türk tasarımının sektörün en büyük oyuncularıyla İstanbul’da bir araya geleceği 2013 IDA Kongresi, tasarımcılarla tasarımcı olmayan paydaşlar arasında etkin bir düşünsel etkileşimi amaçlıyor. Farklı tasarım disiplinlerini buluşturan Kongre; İstanbul’un tasarım potansiyelini uluslararası alanda tanıtma fırsatı yaratmanın yanında; yaratıcı endüstrilerin kapasitesini sergilemek açısından da önem taşıyor. 2013 IDA Kongresi’nin teması; farklı aktörlerin mesleki iletişim süreçlerinde tasarım hakkında, tasarım için ve tasarım aracılığıyla söylem yaratımı ve değiş tokuşu için karşılaşma, iletişim ve işbirliğini ifade eden “Design Dialects-Tasarım Diyalektleri” olarak belirlendi. Kongreye, tasarımın farklı disiplinlerinden 3000’in üzerinde katılımcı bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın