“İstanbul depreminin etkisi büyük olacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin acil şekilde kentsel dönüşümünü gerçekleştirmesi gerektiğini ifade ederek, "Olası İstanbul depreminin yıkıcı etkisi çok daha büyük olacaktır" dedi.

Ankara- TBMM Genel Kurulunda, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmeleri yapılırken hükümet adına söz alan Bakan Bayraktar, yapılan çalışmanın amacını anlattı. Niteliksiz yapılaşmanın en vahim sonuçlarının, 1999 yılındaki Marmara Depremi’nde yaşandığını, 1,5 dakikada 18 bin kişinin ölümüyle gerçekleştiğine dikkat çeken Bayraktar, bunun Türkiye açısında ciddi bir travmaya yol açtığını söyledi.

Yasal değişikliklerle afetlere dayanıklı yapılaşmada önemli mesafeler alınacağını belirten Bayraktar, Türkiye’de depremi doğuran 24 bin 500 kilometre uzunluğunda fay hattı bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“1903 yılından günümüze kadar topraklarımızda hasar doğuran yaklaşık 82 depremde 80 bin canımızı kaybettik. Olası bir İstanbul depreminin yıkıcı etkisi çok daha büyük olacaktır. Ekonomik büyümede duraksama, salgın hastalıklar, otorite boşluğu, sosyal ve siyasal kaos gibi tahmin dahi edilemeyecek kadar ağır sonuçların olacağı, büyük can kaybının yanında 100 ile 500 milyar dolar arasında bir maddi kaybın olacağı tahmin edilmektedir. Bu kanun ile çağdaş ve modern şehirlerin oluşması, yoksulluğun, işsizliğin azaltılması, iş potansiyelinin artırılması, can ve mal emniyetinin temin edilmesini hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz, hem yıkımın hem de yapımın vatandaşa bırakılmasıdır. Bu olmaz ise mahalli idarelerin iştiraki ile mülki amirler tarafından binalar tahliye edilecek. Yıkılmayan riskli yapılar Bakanlığımızca da yıkılabilecektir. Ama özde anlaşma hususu esastır.”

Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’nin bu tasarı kapsamına alınmasındaki amacın “Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle, bu alanın korunması, rehabilite edilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu yüce Atatürk’ün şanına yakışır şekilde yeni bir düzenleme yapmak” olduğunu söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti:
“Şu ana kadar 16 bine yakın konut ihalesi yapıldı, bunlar Ağustos ayı sonuna kadar teslim edilecek. Bugüne kadar 1 milyar 293 milyon lira para harcandı. 30 bin konteyner yerleştirilerek, çadır kentlerin tamamı kaldırıldı. Deprem zor bir olay. Fakat dünya ile mukayese edilirse, en gelişmiş ülkelerden bile daha gayretli ve başarılı bir şekilde çalıştık. Tüm Türkiye Van’a yardım etti.”

Tasarının tümü üzerinde görüşmelerde 1. bölümün 3. maddesinin kabulünün ardından, TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, Genel Kurulu’nun çalışma süresinin bitmesini nedeniyle tasarıya 15 Mart 2012 Perşembe günü devam edilmek üzere oturumu kapattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın