İstanbul Deniz Müzesi Genişletilmeli

İlber Ortaylı yazdı...

İstanbul Deniz Müzesi denizcilik tarihimizin bilinmesi için fevkalade önemli bir merkez. Bu müzenin daha da genişletilmesi gerekir.

Müzenin Beşiktaş gibi kolay ulaşılabilir bir yerde olması ziyaretini de kolaylaştırıyor.

İstanbul Deniz Müzesi ilk olarak 1897 yılında Kasımpaşa’da Bahriye Nezareti’nin olduğu yerde kuruldu. Bugün bu müze, Beşiktaş’a nakledilmiş vaziyette. Müzenin asıl kurucuları Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa zamanında müzenin kuruluşu için büyük çaba sarf eden Amiral Hikmet Paşa ve Binbaşı Süleyman Nutku’dur.

Süleyman Nutku Bey askeri tarih ve tarihçilik literatürümüzde çeşitli yazıları ile tanınır. Cemal Paşa’nın bahriye nazırlığı zamanında Yüzbaşı Ali Sami (Boyer) müzeyi ilmi bir sisteme kavuşturmuştur. Beşiktaş’ta Barbaros Anıtı’nın yanındaki bina ise 1956 yılından beri buradadır. Arada Topkapı Sarayı Müzesi’nin eski müdürlerinden Haluk Şahsuvaroğlu’nun Dolmabahçe Camii’nin bitişiğindeki Deniz Müzesi’nde de müdürlük yaptığı biliniyor. Bugün İstanbulluların tanıdığı müze genişletildi. Saltanat kayıkları koleksiyonu, Osmanlı donanmasını meydana getiren gemilerin maketleri, Piri Reis Araştırma Merkezi, harita koleksiyonları ve gemicilik arşiviyle ziyarete açıldı.

Denizcilik tarihimizle ilgili popüler yayınlar artırılmalı

Müzedeki zengin bir koleksiyon da Bahriye ressamlarının eserlerinden oluşan deniz savaşları ve donanmayı canlandıran tablolardır. Müzenin bayrak ve sancak koleksiyonu, üniforma koleksiyonu zenginliği meydana getiriyor. Deniz Müzesi, Aya İrini’deki silah koleksiyonu ve onu izleyen Arkeoloji Müzeleri’nden sonra ikinci eski büyük müzemizdir. Deniz Müzesi’nin yeri uygun, İstanbul’un işlek bir noktası ve gençlerin merakla izledikleri bir tarih merkezi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın başarılı bir faaliyetidir.

Türkiye’nin denizcilik tarihi henüz sekiz asrı bile bulmuyor. Bununla birlikte İstanbul’un fethinden sonra donanmaya önem verildi ve 16’ncı asırda Osmanlı Donanması Akdeniz’deki kuvvetlerle rekabete girecek hale getirildi. Şu son 40 yılda ise deniz ticaret filolarımızın gelişmesi donanmanın da büyümesini gerekli kıldı. Deniz Kuvvetleri’ni besleyen okullar kadar sivil denizcilikte de gelişmeler başladı.

Denizcilik tarihi tetkikleri 20 yıldır önem verilen bir konu ve Deniz Müzesi de bu faaliyette yerini alıyor. Denizcilik tarihinin bilinmesi için fevkalade önemli bir merkezdir ve müzenin daha da genişletilmesi gerekir. Müzenin kolay ulaşılabilen bir bölgede olması ziyaretini de kolaylaştırıyor. Kuşkusuz, denizcilik tarihimizle ilgili popüler yayınların da artırılması gerekir.

Etiketler

Bir yanıt yazın