Istanbul Contrast

Dice Kayek, "Istanbul Contrast" koleksiyonundan, "Ayasofya", "Kubbe" ve "Kaftan" isimli tasarımlarla Victoria & Albert Müzesi'nin Jameel Prize ödülünü kazandı.

Çağdaş sanat ve tasarım alanında verilen Victoria and Albert Museum’s Jameel Prize 3 ödülüne, “İstanbul’un çok kültürlü, İslam’dan etkilenen, cazibeli yapısını bir artistik objeye çevirmesiyle” Dice Kayek’in “Istanbul Contrast” koleksiyonu layık görüldü.


Caftan, Hagia Sophia ve Dome Dress

Gallery and the V&A Collection’ı tamamlamak için, 2009 yılında bugüne tasarımın, İslam kültürüne yansımalarına yönelik araştırmalara paralel olarak verilen ödülün başından Zaha Hadid’in olduğunu söylemekte de fayda var.

270 katılımcı arasından seçilen koleksiyon için jüri: “İslam kültürünün ne kadar canlı ve yaratıcı olduğunun bir göstergesi” olduğu vurgusunu yaparak, ekibin mimariyi modaya aktarışlarını, “İslam’da gelenekler bir sanattan diğerine aktarılır, burada da öyle,” şeklinde yorumluyor.

İkili ise İstanbul’un mimari değerlerinden etkilendiklerini, Ayasofya, Sultanahmet, Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı gibi mekanların kendilerine ilham verdiğini belirtiyor.

Koleksiyonda kentin barındırdığı tüm mirası, yeniyi ve eskiyi, zanaati ve üretimin herbir biçimi arasındaki çelişkiyi içselleştirerek kentten yansıtmasıyla “kontrast” adını alıyor.


“Istanbul Contrast” Limited Edition

Dice Kayek’in tasarımları ile diğer finalistlerin eserleri, 21 Nisan 2014’e kadar kadar Londra’da bulunan Victoria & Albert Müzesi’nde görmek mümkün. Aynı zamanda sınırlı sayıda çıkan kitapta da tasarımcıların ilham kaynaklarını da keşfedebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın