İstanbul Boğazı’nda ‘Mehtap’ Soruşturması

Gülen Cemaatine yakınlığıyla bilinen AKP milletvekili İlhan İşbilen'in kurucularından olduğu Mehtap Eğitim Vakfı'nın İstanbul Boğazı manzaralı 40 dönümlük araziyi bağışlandığı gerekçesiyle tel örgüyle çevrilmesi Orman Bakanlığı'na takıldı.

Sarıyer-Garipçe yolu üzerindeki 50 milyon TL değer biçilen 40 dönümlük arazi soruşturmalık oldu. Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen AKP İzmir Milletvekili İlhan İşbilen’in kurucuları arasında bulunduğu Mehtap Eğitim Vakfı, İstanbul Boğazı’na nazır arsanın kendilerine bağışlandığını belirterek tel örgülerle çevirdi. Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında Orman Bakanlığı’ndan görevli iki müfettiş bölgede incelemelerde bulundu. Bakanlık müfettişlerinin ilk tespitine göre arsa bağışlanmadı; mahkeme kararıyla şahıslara satışı yapıldı. Bu gelişme üzerine bilirkişi tayin edildi. Bilirkişi heyeti önümüzdeki günlerde etrafı jiletli tellerle çevrilen bu değerli arazinin ne kadarlık bölümünün vakfa ait olduğunu araştıracak.

Evyap firmasının sahibi Fikret Evyap ile Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen AKP milletvekili İşbilen’in kurdukları “Mehtap Eğitim Vakfı” bir süre önce Sarıyer-Garipçe yolu üzerindeki 40 dönümlük Boğaz manzaralı ormanlık araziyi tel örgülerle çevirdi. Mehtap Eğitim Vakfı sadece Sarıyer’in değil, İstanbul’un en değerli arazileri arasında gösterilen Boğaz manzaralı ormanlık arazinin kendilerine bağışlandığını söyledi.

Bu süreçte Garipçe yolu üzerinde Koç Üniversitesi’ne gelmeden Atatürk Ormanı’nın tam karşısına düşen 899 ada, 54 parsel üzerinde bulunan Boğaz manzaralı ormanlık arazinin sessiz sedasız el değiştirmesi soruşturmalık oldu. Aralık 2013’te yapılan suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2013/166336 sayısıyla soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bir yazıyla bildirdi. Bakanlık da olayın araştırılması için iki müfettiş görevlendirdi. Müfettişler Necat D. Kırıkçı ve Ali Kaya, arazinin krokisini Sarıyer Kadastro Müdürlüğü’nde incelerken tapu kayıtlarına göre arazinin M.B. ve O.C.H.’ye ait olduğunu; 40 bin metrekarelik orman alanının mahkeme kararıyla satışının yapıldığını tespit etti. Bu gelişme üzerine iki müfettiş arazide inceleme yapılması için harita mühendislerinden oluşan bir bilirkişi heyetinin atanmasını istedi. Önümüzdeki günlerde bilirkişi heyeti bölgede incelemelerde bulunarak kroki ile vakıf tarafından çekilmiş tel çitin uygun olup olmadığını araştıracak.

3. Köprü’ye bakıyor

Boğaziçi Öngörünüm Alanı’nda kalan arazinin bir bölümünün imar uygulamasına tabi olduğu belirtiliyor. Arazi aynı zamanda yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü’nü (Yavuz Sultan Selim) güzel bir açıdan görüyor. İstanbul Boğazı’nın en güzel manzaralarından birisine sahip arazinin piyasa değerinin yaklaşık 50 milyon civarında olduğu söyleniyor.

Yanıtsız kalan iki soru

Vakıf arazinin bağışlandığını ve arazinin tapusunun vakfın üzerine geçirildiğini belirtiyor. Tüm prosedürün de yasalara uygun olduğunu ifade ediyor. Biz de AKP’li vekil İşbilen’e konuyla ilgili iki soru yönelttik; ancak yanıt alamadık. İşte yanıtsız kalan iki sorumuz:

1- Bu önemli ormanlık alanın vakfa bağışlandığı belirtilmektedir. Bu araziyi vakfa kim bağışlamıştır, ismini açıklayabilir misiniz?

2- Yapımı süren Üçüncü Boğaz Köprüsü’ne hâkim bir bölgede bulunan ve değeri yüksek bu arazi üzerinde vakıf olarak ne yapmayı planlıyorsunuz?

Etiketler

Bir yanıt yazın