İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı!

95 ülkeden 2962 mimarın yarıştığı İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi mimari projesinin birincisi Hırvatistan’dan Goran Rako oldu.

Her iki yılda bir dünyada seçilen bir kente fonksiyonel mimari eser tasarlamak amacıyla düzenlenen Uluslararası ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü’nün 12’ncisi Türkiye’de yapıldı. 59 ülkeden 287 projenin değerlendirildiği yarışmada mimarlar, ülkemizde bir ilk olacak İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi’nin tasarımı için yarıştılar.

1988’den bu yana ThyssenKrupp Elevator tarafından her iki yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Mimarlık Ödülü’nün on ikincisi Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) gözetimde İstanbul’da düzenlendi. Bugüne kadar Avrupa’nın önemli kentleri ve Dubai için anıtsal yapılar tasarlanan yarışma ülkemizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapıldı. Goran Rako’nun yöneticiliği yaptığı Hırvat ekibe ait projenin birinciliğe layık görüldüğü yarışmaya 1.495 takım halinde 95 ülkeden 2962 mimar başvuru yaptı.

Bu başvurular arasından 59 ülkeden 287 proje ise yarışma için sunuldu ve dünyaca ünlü mimarların yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirildi. Yarışmada ikinciliği Vietnam’dan Manuel Der Hagopian’ın ekibi, üçüncülüğü ise Lübnan’dan Youusef Mallat tarafından hazırlanan proje aldı.

Proje, kentsel bir yapı olarak düşünülmüş ve çevresiyle yarışmak yerine farklı bir bakış getiriyor. Büyük bir park alanı içeren tasarım ziyaretçilerine ve çalışanlarına bambaşka daha iyi bir ortam sunmayı amaçlıyor.

Belirlenen şehir için seçilen konuda en işlevsel eseri projelendirmelerinin amaçlandığı yarışmada, dereceye giren birinci projeye 100.000 ABD Doları, ikinci projeye 50.000 ABD Doları ve üçüncü projeye ise 20.000 ABD Doları ödül veriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygun gördüğü takdirde nihai tasarım için kazananı uygulama projesini hazırlamak için görevlendirebilecek.

Javier Del Pozo: “Afet Önleme ve Eğitim merkezinin afetlere karşı bilinçlendirme sağlayacağına inanıyoruz”

ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü Başkanı Javier Del Pozo, bir afet önleme ve eğitim merkezi proje yarışması için çalıştıkları sırada Van’da meydana gelen deprem dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getirerek “Yaşanan acıyı yürekten paylaşıyoruz. Umarız ki, bu proje en kısa zamanda gerçekleştirilerek konuya gösterilen duyarlılığın artmasına destek olur. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’a da hassasiyetleri ve konuya verdikleri destek için teşekkür ederim. Tasarımı yapılan projenin sağladığı eğitim olanakları nedeniyle özellikle gençler ve çocukların doğal afetler konusunda alınabilecek tedbirlere dair eğitilmesinde önem taşıdığına inanıyoruz” dedi.

Seçilen proje İstanbul için afet önleme ve eğitim merkezi olacak

Uluslararası jüri tarafından 287 projenin değerlendirildiği ThyssenKrupp Elevator Mimari Ödülü’nde İstanbul’u etkileyebilecek doğal afetler karşısında hazırlıklı olmayı sağlayacak, özellikle gençlerin bu konuda eğitimleri için kullanılacak ve taşıdığı fonksiyonlarla ülkemizde bir ilk olacak “İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi” için en iyi tasarımlar seçildi.

Doğal afetlerin etkilerini gençler ve çocuklar üzerinde onlarda olumsuz psikolojik etki yaratmadan deneyimlemeleri sağlayacak olan Merkezin mimari projelerinde, alınacak yapısal tedbirlerle doğal afetlerin yıkıcı ve ölümcül etkisinin azaltılabileceği konusunda kamuoyu duyarlılığı ve farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

Bu nedenle değerlendirmeye alınan projeler; yaklaşık 27 bin metrekarelik bir alanın öngörüldüğü proje merkezi deprem, fırtına, yangınla mücadele, duman, sel, ilk yardım ve acil durum iletişimi deneyimini yeniden yaratmak üzere görsel, işitsel eğitim teçhizatları ve simülasyon sistemleri içeriyor.

Merkezde yer alacak planetaryum, kütüphane, bilgi panoları, seminer ve toplantı odaları ile de ziyaretçilerin bilgilendirilmesi hedefleniyor. Tüm projelerin çevreye duyarlı olmaları da değerlendirmelerde ön kriter olarak belirlendi.

Değerlendirmeyi dünyanın en ünlü mimarları İstanbul’da yaptı

ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü’nde Jüri Başkanlığını ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü Başkanı Javier Del Pozo Portillo yaptı. Jüride yer alan diğer isimler ise, Uluslararası Mimarlar Derneği Eski Başkanı Jaume Duro Y Pifarre ile Türkiye’de de ses getiren projelere mimarlık yapan Alfonso Vegara, Antonio Ortiz Garcia, Dalila ElKerdany, Rafael De La Hoz Castanys, Nabil Gholam, Han Tümertekin, Mehmet Konuralp, Süha Özkan, Şulan Kolatan ve Ali Rıza Parsa oldu. Jüri sekreterliğini ise Kortan Çelikbilek yaptı. Jüri, projeleri Ekim ve Kasım ayında yapılan toplantılarla değerlendirdi. Jürinin Onursal Başkanı ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş.

Dünyaca ünlü mimarların oluşturduğu jürinin 2011 Ekim ve Kasım aylarında yapacağı değerlendirmelerden sonra ödül töreni 16 Aralık 2011’de gerçekleşecek. Tören IBB Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın