İşsiziz, Haklıyız, Kazanacağız!

Madrid'de yer alan Puerta del Sol Meydanı, büyük eylemlere ev sahipliği yapan bir toplanma noktası.

Türkiye’de 1 Mayıs eylemlerinin simgesi olan Taksim Meydanı’nın Madrid’deki tezahürü Puerta del Sol Meydanı, 2012 yılının en iyi kamusal alanlarından biri seçildi.

15 Mayıs 2011’de ardı ardına gelen ekonomik krizler ve kamu kurumlarının yükselen kötü şöhreti sonucunda “Gerçek Demokrasi Şimdi! Biz politikacıların ve bankaların elindeki metalar değiliz!” sloganı ile birleşen binlerce protestocu Puerto del Sol olarak bilinen Madrid meydanında bir araya geldi. Meydana kamp kurarak tam anlamıyla bir işgali başlatan çoğunluğu genç işsizlerden oluşan protestocular, isimlerini Güneşin Kapısı anlamına gelen Puerto del Sol’den türeterek kendilerine Dayanışma Kapısı adını veriyorlar.

Belki de başkentin en popüler mekanı olan bu merkezi meydan, kentin çeşitli simgelerini bulundurmasının yanı sıra birçok eyleme ev sahipliği yapması açısından büyük önem taşıyor. Puerta del Sol, ekonomik ve politik sistemin dönüşümünü talep eden eylemciler tarafından işgal edilmişti. Rüşvet skandalları, bankaların kamu gücü ile kurtulması, sosyal harcamalardaki kesintiler, Avrupa Birliği’ndeki en yüksek işsizlik oranı, iş güvenliği ihlalleri, yaşanabilir konut alanlarına erişimin zorlukları, meclis sistemine olan güvensizlik, internet kullanıcılarının fikri mülkiyet kanunu reddetmesi gibi birçok konu haftalarca süren bu protestoyla dile getirildi. Bir kamusal alan olarak meydanın bu denli etkin bir biçimde protestocular tarafından kullanılması buraya özel bir anlam yüklüyor ve meydan 2012 yılınıın en iyi kamusal alanları arasında değerlendiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın